Rivlin szerint egyhamar nem lesz béke a palesztinokkal

Rivlin az Európai Parlament brüsszeli ülésén, ma. - Fotó: Philippe Buissin / European Uni

Nincs kilátás arra, hogy egyhamar békemegállapodás szülessen a palesztinokkal – jelentette ki Reuven Rivlin izraeli elnök Brüsszelben Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnökével folytatott megbeszélését követően szerdán.

Hangsúlyozta: a felek közötti teljes bizalomhiány miatt átmenetileg nincs esély semmiféle békét elősegítő megegyezésre. Ezért arra kérte az uniót, legyen türelemmel és  segítse a jövőbeni tárgyalásokat.

A békefolyamat előmenetelét nehezíti a palesztin hatóságok és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet közötti megosztottság, a helyi villongások és a gazdasági feltételek hiánya okozta bizalomhiány az izraeli és a palesztin felek között – vélekedett.

A jelen helyzetet jellemző teljes bizalomhiány miatt arra kérte az uniót, ezekben az időkben összpontosítja erőfeszítéseit a türelmes és módszeres bizalomépítésre.

Az izraeli elnök az európai kezdeményezésű, elhúzódó béketeremtő folyamatok és a jelenlegi megrekedt izraeli-palesztin tárgyalásokkal kapcsolatban aláhúzta: ha a nemzetközi közösség valóban őszintén törekszik arra, hogy haladást szolgáló szereplője legyen a békefolyamatoknak, szakítania kell a parttalan tárgyalások sorozatával és arra kell törekednie, hogy bizalmat építsen a felek között.

Reuven Rivlin brüsszeli látogatása során európai uniós és NATO-s vezetőkkel tárgyalt az Izraellel folytatott együttműködés megerősítéséről.

Az izraeli államfő kedden Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével folytatott megbeszélést a terrorellenes együttműködés fokozásáról. A találkozót követően kiadott közleményében Tusk hangsúlyozta, hogy a terrorizmust csak közös erővel lehet legyőzni.

Arra is kitért, hogy az unió számára kiemelkedően fontos a Közel-Kelet tartós békéjének megteremtése és az izraeli-palesztin viszályt lezáró “kétállami megoldás” megvalósulása, amelynek érdekében továbbra is együtt fognak dolgozni a felek mindegyikével.

Reuven Rivlin kedden Jens Stoltenberggel, a NATO főtitkárával is találkozott. Az észak-atlanti szövetség vezetője a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a NATO elkötelezett az együttműködés erősítése iránt, amelynek fontos lépése, hogy Izrael irodát nyit a katonai szervezet brüsszeli központjában.

MTI

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.