Abbász nem volt hajlandó Rivlinnel találkozni

A várakozások ellenére mégsem jött létre a találkozó Reuven Rivlin izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök között csütörtökön Brüsszelben.

Diplomáciai források szerint a találkozót elsősorban Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke próbálta meg tető alá hozni az izraeli és a palesztin elnök között, akik egyaránt felszólaltak az EP plenáris ülésén, miután külön-külön uniós vezetőkkel tárgyaltak a közel-keleti békefolyamat újraindításáról.

Az uniós parlament elnöke pozitív lépésnek tartotta volna a felek közti találkozót, arra azonban végül nem került sor, mert “nem egyezett a felek időbeosztása” – mondta Schulz egyik munkatársa az AFP francia hírügynökségnek.

A közel-keleti béketárgyalások legutóbbi fordulójának 2014-es összeomlása óta ez lett volna az izraeli és palesztin vezetők közötti legmagasabb szintű találkozó, amelynek az elmaradásáért a felek egymást hibáztatták.

“Abbász elnök bármilyen izraeli politikussal hajlandó találkozni, aki a béke megteremtésén dolgozik, de egy ilyen találkozó előkészítést igényel, és itt ez nem történt meg” – mondta egy neve elhallgatását kérő palesztin diplomata. Hozzátette, a hasonló egyeztetések szervezését nem a médián keresztül kellene lebonyolítani.

Reuven Rivlin sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy palesztin kollégája visszautasította a találkozó lehetőségét. “Meg kell mondanom, furcsának találom, hogy Mahmúd Abbász elnök újra és újra elutasítja az izraeli vezetőkkel való találkozókat” – közölte.

Az izraeli elnök szerint egyedül a felek közti közvetlen találkozók vezethetnek el a konfliktus megoldásához, nem pedig az Abbász – és az Európai Unió – által is támogatott nemzetközi fórumok.

Az uniós tagországok külügyminiszterei hétfőn támogatásukról biztosították azt a francia kezdeményezést, amelynek értelmében nemzetközi konferenciát hívnak össze a 2014-ben megszakadt izraeli-palesztin béketárgyalások felújítása céljából.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.