Végzett magával az ex-guri haszid asszony

Öngyilkossága előtt ultra-ortodox hálószobatitkokat is felfedő könyvet írt a guri haszidokat elhagyó, és ezért hat lányától megfosztott Eszti Veinstein.

Közel egy hetes nyomozás után találták meg kocsijában az asdódi tengerparton a néhány napja öngyilkosságot elkövető 50 éves Eszti Veinstein holttestét. Mielőtt azonban véget vetett életének, 183 oldalon megírta szenvedéseit, ezzel bepillantást engedett a guri haszidok szektájának mindennapjaiba.

Eszti tekintélyes guri családba született, s 17 évesen a haredi szokások szerint férjhez ment egy hasonló hátterű fiúhoz, akivel esküvője előtt mindössze egyszer találkozott. Hét gyermeket szült neki, majd nyolc évvel ezelőtt elhagyta őt és a vallásos életmódot. Az új világba csak egy lánya követte, másik hat gyermeke többé nem akart tudni róla.

Estee Weinstein, a hét gyermekes anya, nem tudta feldolgozni családja elvesztését.
Estee Weinstein, a hét gyermekes anya, nem tudta feldolgozni családja elvesztését.

Veinstein egyelőre kéziratban lévő, s az interneten terjedő „Legyen meg az ő akarata” című írása felfedi a legaszketikusabb szexuális normákat követő mintegy tízezer guri haszid hálószoba-titkait. Elmeséli, hogy jövendőbelije már esküvője előtti első és egyben utolsó, előre elrendezett randevújukon figyelmeztette, hogy be kell majd tartaniuk a „szabályzatokat”, vallási csoportjuk házaséletre vonatkozó szigorú követelményeit.

Férje sokéves házasságuk alatt sohasem szólította nevén. „Gyere ide”, „mondd” szavakkal szólította meg, ha muszáj volt. „Akkoriban nem tudtam, hogy mit jelent a romantika szó, de rettenetesen erősen éreztem, hogy hallani szeretném a nevemet a szájából. Néha árnyékként követtem a lakásban, s elképzeltem, hogy hirtelen megfordul, és kicsúszik a száján ez a csodálatos szó”- írja kéziratában Eszti Veinstein.

Egyszer a guri szabályzatokban havonta előírt havi két alkalmon túl is szexre vágyott, mire ura elment otthonról, hogy megbeszélje a dolgot tanácsadójával, és két óra múlva jött csak haza. „Megállt a nappali ajtajában, rám se nézett, és a szoba levegőjébe dobta az aztán hosszú évekig kísértő mondatot: A rabbi azt mondta, hogy nem adnak újabb napokat, csak amit a guri rebe meghatározott, és ebben a hónapban már nem tehetjük újra.

Gur haszid esküvő
Estee Weinstein esküvője – Fotó: Google+

Ha elfogadod, jó. Ha nem, a szalonban kell aludnom, és ha ez sem segít és erőszakoskodsz, akkor az imaházban kell éjszakáznom. Jó éjszakát!- hangzott a verdikt. Azzal a hálószobába vonult és azonnal elaludt, én pedig könnyek közt, szörnyű szenvedéssel töltöttem az éjszakát„- emlékezik házassága kezdeti időszakára.

Az eltűnését bejelentő rendőrségi közlemény
Az eltűnését bejelentő rendőrségi közlemény

Gondja nem egyedülálló, és hála a világ internet nyújtotta kinyílásának, az érintett nők – ha titokban is – de ma már megismerhetik egymás bajait, kevésbé vannak bezárva otthonaikba. A rabbik szexuális felügyeletét, a szeretetlen családi viszonyokat is bemutató és elítélő beszámolóikat e-mailen terjesztik egymás közt, a haszid nők egyre gyakrabban zárt facebook csoportokban és névtelen blogokban kiáltják világgá bánatukat. Sőt Eszti kézirata megkezdte szektán kívüli útját.

Első öngyilkossági kísérletét még férje oldalán követte el. „Felkötöm magam tekintélyes és fontos családunk érdekében, hogy ne okozzak több lelki és környezeti kárt”- írta könyvében ő maga akkori gondolatait összegezve. Eszti Veinstein szenvedéseit nem csillapította sem zárt és agyonszabályozott, érzelem-mentes környezetének elhagyása, sem az idő múlása. Különösen mert harmadik, a szektát szintén elhagyó lánya kivételével mind a hat másik gyermeke örökre megszakította vele a kapcsolatot, amikor a világi életet választotta. Önálló, szigorú szabályok nélküli, szabad életet szeretett volna élni, de nem tudta feldolgozni családja széthullását, gyermekei elvesztését. Második öngyilkossága sikerült.

Eszti Veinstein az utóbbi években önkéntesként dolgozott egy a haredi szektákat elhagyók életét megkönnyítő civil szervezetben, ahol munkaügyi tanácsokkal, és a gyermekeiket kényszerűségből hátrahagyó anyáknak érzelmi támasszal segített. „Erős asszony volt, követendő példa. Nem tudtunk róla, hogy ennyire mélyen meg van törve”- mesélte a Háárecnek a szervezet vezetője.

Eszti temetéséről >>
Eszti (Estee) Veinstein „Legyen meg az ő akarata” című könyve itt olvasható (héber, PDF)
Eszti bosszúja >>
Eszti búcsúlevele >>

megosztas banner

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.