Eltemették az öngyilkos ex-haszid édesanyát

Eszti temetésén vallásos anyja és világi lánya. - Fotó: Moti Kimchi / Ynet

Egy mélyen izraeli és nem kevésbé zsidó tragédia utolsó állomásán, Eszti Veinstein temetésén, végül életének mindkét világa – külön-külön – megsirathatta a fájdalma elől néhány napja öngyilkosságba menekült asszonyt, akitől hat lánya örökre elfordult, mert elhagyta a vallásos életmódot és a guri haszidokat.

Előbb a vallásból vele együtt távozó egyetlen, harmadik lánya és világi barátai búcsúztatták. Utolsó kívánsága szerint elhozták virágaikat, melyek tetemes halommá emelkedve emlékeztettek a fényképekről mosolygó csinos, fiatal nőre. Gyászbeszédében egy barátja kegyetlenséggel, embertelenséggel vádolta a világivá lett rokonok megtagadását követelő haszid rabbikat.

Ezután megjelentek fekete -fehér ruháikban a haredi rokonok, sőt lányai is, akik nyolc éve megszakítottak vele minden kapcsolatot, mert elhagyta apjukat és a vallást. Apja, Menáhem Orenstein rabbi mondta a kaddist, s élete első 43 évét felidézve dícsérte.  “Amikor makulátlan voltál”- mondta. Egyik lánya felidézte a napot, amikor elment régi otthonából, majd megbocsátást ajánlott és bocsánatot kért.

izraelinfo temetes es gyasz
Eszti temetése, kedden. – Fotó: Moti Milrod / Haaretz

És a temetés után megtörtént a csoda: a szőkére festett hajú, divatos világi lány összeölelkezett guri haszid nagymamájával és parókás ultraortodox nővéreivel, és együtt sírtak. Ha ez az ölelés hamarább megtörténhetett volna, akkor nem a temetőben kellett volna találkozniuk.

De a temetéshez vezető út sem volt egyszerű. Világi lányának a tel-avivi polgári bíróságon kellett kérvényeznie megszervezését, mert Eszti ultraortodox szülei is kérték a szertartás megrendezésének jogát.

esti2
Ultraortodox és világi nővérek egymásba karolva gyászolják anyjukat. – Fotó: Moti Kimchi / Ynet

„Akarata szerint fogjuk eltemetni anyukámat, ahogy ő kérte”- mondta a petah-tikvai Jarkon temetőben örök nyugalomra helyezéséről lánya. „Megérdemli, hogy utolsó kívánságának megfelelően temessük el. A temetésen lesznek világiak és vallásosak is”. Lánya előzetesen minden résztvevőt arra kért, hogy tartsa tiszteletben a másikat, a világiak a vallásosokat, a vallásosok pedig a világiakat.

Eszti szülei szűk körben jeruzsálemi temetést szerettek volna, de az elhunyt lányának ítélték a jogot, és a bíróság arról is döntött, hogy a szertartásnak meg kell felelnie  mind a haszid rokonságnak, mind jelen lévő világi lányának és Eszti szekuláris barátainak.

esti3
Az apa, lánya sírjánál. – Fotó: Moti Kimchi / Ynet

Öngyilkossága előtti búcsúlevelében maga Eszti Veinstein is rendelkezett: szerény, egyszerű temetést kért sok virággal, s talán egy szomorú dallal.

Eszti szülei – szemben a guri haszidok világában maradt lányaival – mindvégig kapcsolatban maradtak az édesanyával, azután is, hogy elhagyta a vallásos életmódot.

Halála előtt Eszti szóban és írásban számos alkalommal elmondta, hogy képtelen megbirkózni a fájdalommal, amit lányai okoznak neki azzal, hogy nem hajlandók kapcsolatban lenni vele vallásosságának feladása óta.

Könyvében életét két részre osztotta: az általa választott független életre, és anyaságának fájdalmas, darabokra tört és sérült korszakára. Lányai hátat fordításáról ezt írta: „Azt hittem, csak ideiglenes lesz, de szállnak az évek és az idő nem ad gyógyírt fájdalmamra, s a seb nem gyógyul.”

Júda Poliker keddi koncertjén a Perah – Virág című számmal adózott emlékének:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=dumMtjiyClY]

Eszti Veinstein tragédiájáról szóló korábbi írásunk itt olvasható >>
Eszti „Legyen meg az ő akarata” című könyve itt olvasható (héber, PDF)
Eszti bosszúja >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.