Az ENSZ-főtitkár két államot szeretne

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Reuven Rivlin elnök tegnap Jeruzsálemben. - Fotó: Mark Neiman

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a palesztin-izraeli viszály kétállamos megoldásáért szállt síkra Tel-Avivban tizenegyedik izraeli látogatásán.

“Nem lehet, hogy az itteni vezetők ugyanazokat a kijelentéseket ismételgetik, és elvárják a változást” – jelentette ki megérkezése után a tel-avivi egyetemen tartott beszédében, még az izraeli és palesztin politikusokkal tervezett megbeszélései előtt Ban Ki Mun.

“A nemzetközi közösségnek segítenie kell, hogy véget érjen a megszállás, és létrejöjjön két, egymás mellett békében és biztonságban élő állam”- tette hozzá, és felelős lépésekre szólította fel Izraelt a jeruzsálemi közszolgálati rádió beszámolója szerint.

“Ne hagyják, hogy a szélsőségesek határozzák meg a dolgok menetét, le kell bontani a bizalmatlanság falait” – hangoztatta.

Az ENSZ főtitkára ezután Jeruzsálemben találkozott Reuven Rivlin izraeli államelnökkel, aki a segítségét kérte abban, hogy a radikális iszlamista palesztin Hamász szervezet visszaszolgáltassa a tavalyelőtti Erős Szikla hadművelet idején a birtokába került két izraeli katonaholttestet, és elengedje a fogságában lévő két – mentálisan sérült – izraeli polgári személyt.

A civilek egyike egy beduin férfi, aki többször is átment a Gázai övezetbe, és a Hamász a harmadik alkalommal már nem engedte vissza. A másik fogoly egy szellemileg szintén sérült, etióp származású fiatalember, aki az askelóni tengerpartnál, a kerítésen mászott át a Gázai övezetbe.

Ban Ki Mun Rivlinnel tartott találkozóján kiemelte, hogy számára a jobb jövő “késelések, lövöldözések és robbanóeszközök nélküli. Ezekkel semmit sem érnek el, mert az erőszak soha nem jelent megoldást” – szögezte le.

A tavaly szeptemberben indult legújabb palesztin merénylethullám mellett elítélte a viszályra adott erőszakos választ. “Az efféle tettek a félelmet és a bizonytalanságot gerjesztik, felszámolják a reményt és a bizalmat, még távolabb viszik egymástól azizraelieket és a palesztinokat, s csökkentik egymás iránti empátiájukat” – hangoztatta.

Kijelentette, hogy az ötvenéves izraeli megszállás pusztító hatással volt a palesztinok életére, aláásta a viszály békés megoldásába vetett hitüket. Hangsúlyozta, hogy nem hozott biztonságot Izrael számára sem.

Ban Ki Mun Jeruzsálemben megerősítette, hogy szerinte az az egyetlen életképes megoldás, amely két népnek két államot tervez. Megígérte, hogy az ennek érdekében tett erőfeszítéseket támogatni fogja az ENSZ.

Shiri Zsuzsa – MTI

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.