A kvartett szerint az izraeli telepes politika és a palesztin erőszak a béke akadálya

Az úgynevezett közel-keleti kvartett tagjai – az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország – miután csütörtökön este bemutatták jelentésüket és végkövetkeztetéseiket az ENSZ Biztonsági Tanácsában, pénteken tíz ajánlást is megfogalmaztak a palesztin-izraeli békesség megteremtése érdekében.

A palesztin-izraeli béketárgyalások felélénkítésére életre hívott nemzetközi testület hónapokig vizsgálódott, és nevében csütörtökön este Nyikolaj Mladenov ENSZ-különmegbízott terjesztette az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé a dokumentumot, amely azonban még nem volt végleges. Pénteken, helyi idő szerint a kora délutáni órákban New Yorkban nyilvánosságra hozták a kvartett végleges állásfoglalását, amelyben a résztvevők tíz ajánlást fogalmaznak meg annak érdekében, hogy a palesztin-izraeli béketárgyalásokat újra lehessen indítani.

Az állásfoglalás – dokumentumokkal alátámasztott – lényege: a békefolyamat akadálya az izraeli telepek és telepes lakások további létesítése a megszállt területeken, valamint a palesztinok erőszakos akciói. “Ezeket a negatív folyamatokat sürgősen meg kell és meg is lehet állítani” – fogalmazott Mladenov különmegbízott, hozzátéve: jelentésnek nem az az elsődleges célja, hogy “megjelölje a felelősöket”, hanem hogy a megbékélést akadályozó legnagyobb fenyegetésekre összpontosítson, megoldási javaslatokat is kínálva.

A kvartett szerint mindkét félnek munkálkodnia kell a feszültség csökkentésén, kerülnie kell a provokációt és minden lehetséges intézkedést meg kell hoznia az erőszak megakadályozása és az életek védelme érdekében. “A Palesztin Hatóságnak határozottan kell cselekednie és minden szükséges intézkedést meg kell hoznia, hogy véget vessen az erőszakra buzdításnak, valamint erősítenie kell a terrorizmus elleni harcot, beleértve ebbe azt is, hogy minden terrorakciót el kell ítélnie” – olvasható a kvartett ajánlásaiban.

A testület hangsúlyozza azt is, hogy “Izraelnek véget kell vetnie a telepek létrehozására és fejlesztésére irányuló politikájának, a területek egyedüli izraeli használatának és a palesztin fejlesztések megtagadásának. Izraelnek ugyanakkor “pozitív és fontos politikai változtatásokat” kell végrehajtania: például a hatalom és a felelősség átadását a palesztinoknak az úgynevezett C-övezetnek, amely Ciszjordánia mintegy hatvan százalékát jelenti. Ezzel, a kvartett szerint, a palesztinok fokozatosan megkapnák a korábbi megállapodásokban előirányzott egyre növekvő hatásköröket. A testület hangsúlyozza, hogy Izrael legitim biztonsági igényének is megfelelően megteremthető az előrehaladás a palesztinok számára a lakhatási lehetőségek biztosításában, a vízhasználat és az energia kérdéseiben, a kommunikáció, a mezőgazdaság és a természeti erőforrások vonatkozásában is. A kvartett a palesztin vezetőknek tett ajánlásként fogalmazza meg, hogy erősíteniük kell az intézményeket, javítaniuk a kormányzás minőségét, és tartósan fejlődő gazdaságot kell kialakítaniuk. Izraelnek ugyanakkor minden szükséges intézkedést meg kell hoznia, hogy ezt elősegítse.

Mindkét oldalnak tiszteletben kell tartania a gázai tűzszünetet, s véget kell vetni az illegális fegyverkezésnek és a militánsok szervezkedésének.

A kvartett négy tagjának álláspontja szerint Izraelnek fel kell gyorsítania a palesztinok szabad mozgását korlátozó intézkedések felszámolását, és szabad mozgást kell biztosítania Gázába és Gázából. Gázát és Ciszjordániát pedig az egyetlen, legitim és demokratikus Palesztin Hatóság vezetésével egyesíteni kell, a PFSZ Chartája és a kvartett által megfogalmazott jogállami elvek alapján.

A kvartett végül hangsúlyozza: fontosnak tartja, hogy bátorítsák a tolerancia légkörének kialakítását és a több területen – gazdaságban, oktatásban, kultúrában – történő együttműködés erősítését. Mindez ugyanis megerősítheti a béke és a szélsőségesség elleni küzdelem alapjait is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.