A lakásépítés is terror?

Palesztin fiatal kést emel az izraeli biztonsági erőkkel folytatott összetűzés során a ciszjordániai Tulkarem városban, 2015. október. - fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

Az ENSZ számára ugyanolyan súlyos a késes merénylethullám, mint a telepbővítés.

Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja bemutatta csütörtökön a Biztonsági Tanácsban az úgynevezett közel-keleti kvartett jelentésének végkövetkeztetéseit. Eszerint Izraelnek fel kell hagynia a telepeslakások építésével a megszállt területeken, a palesztinoknak pedig tartózkodniuk kell az erőszak alkalmazásától.

A 2014-ben megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások újraélesztését előmozdítani hivatott nemzetközi testület az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ képviselőiből áll. Jelentése több hónap óta készül.

A még nem végleges dokumentum szerint – amelyet Nyikolaj Mladenov ENSZ-különmegbízott mutatott be – Izraelnek azonnal fel kell hagynia a zsidó telepeslakások építésével Ciszjordániában, a palesztinoknak pedig tartózkodniuk kell az erőszaktól, az erőszakra való felbujtástól és a terrorista cselekményektől. A kvartett szerint probléma, hogy a Palesztin Hatóságnak nincs ellenőrzése a Hamász terrorszervezet által irányított Gázai övezet felett. “Ezeket a negatív folyamatokat sürgősen meg lehet és meg is kell fordítani, mert súlyosan lerontják a béke esélyét” – jelentette ki Mladenov.

Csütörtökön egyébként két késeléses merénylet is volt Izraelben. Előbb délelőtt egy palesztin merénylő leszúrt egy alvó izraeli tinédzser lányt Ciszjordániában, a Hebron melletti Kirjat-Arba nevű telepen, a biztonsági erők a támadót lelőtték. Majd az esti órákban egy Tul Karm palesztin városból érkezett arab késelt meg egy 40 éves férfit és 62 éves asszonyt, őt is agyonlőtték. A két áldozat túlélte a támadást.

A több mint kilenc hónapja tartó palesztin erőszakhullámban harminchárom izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége késeléses támadások vagy izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg.

HVG

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.