Nívós díjat nyert a realista Hanuka

Asaf Hanuka The Realist - a díjnyertes könyv borítója

Asaf Hanuka “A Realista” című képregénye nyerte az Egyesült Államokban legrangosabbnak számító, képregény készítésért járó Eisner-díjat.

asaf-hanuka2
Asaf Hanuka – fotó: Stéphane Mahot / Selbymay

Az Eisner nyerteseit San Diego-ban, a jelenleg is zajló Comic-con konferencián hirdették ki. Hanuka könyve a “nemzetközi alkotás amerikai kiadása” kategóriában kapta a díjat.

A “képregény ipar Oscar-jaként” is ismert Eisner-díjat évente ítélik oda az ezen a területen végzett művészi teljesítmény elismeréseként. A díj a néhai Will Eisner amerikai-zsidó komiksz-művészről kapta a nevét.

“Meglepő, hogy sokszor a leginkább helyi, izraeli dolgok is mennyire nemzetköziek egyben”, mondta Hanuka a Haarec újságnak. “Néha úgy érzem, hogy a munkám nagyon egoista, mert tulajdonképpen magamról írok, a családomat rajzolom le. De abban, hogy ezt Izraelen kívül is sokan olvassák, van egyfajta egyensúlyozó hatás. Külföldön is láthatják, hogy ez a 40 éves férfi is Izrael része, aki anyagilag nem húzza ki a hó végéig, és nem jön ki a három éves kislányával.”

Asaf Hanuka The Realist

Hanuka 1974-ben született, katonai szolgálata alatt kezdett rajzokat közölni a Bamahane (A Táborban) című újságban. Leszerelése után Franciaországban tanult, ahol kiadott két komiksz könyvet, aztán miután visszajött Izraelbe, Etgar Keret íróval közösen további két képregényt adott ki: Szimtaot hazáám (A harag sikátorai, 1997) és Kamikaze Pizzéria (2004). Ez utóbbit jelölték az Eisner-díjra is a legjobb külföldi képregény kategóriában, de végül nem nyert. 2009-ben kezdett kiadni a Kalkalist gazdasági lapban egy hetente megjelenő önéletrajzi képregényt A Realista címmel. A mostani díjnyertes könyv ennek a rovatnak az együttese.

Asaf Hanuka rajz

Asaf az évek során több projektben is együttműködött ikertestvérével, az illusztrátor és komiksz művész Tomer Hanukával.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.