A gázai rakétatámadások és az iráni fenyegetés eltörpülnek azon veszély mellett, amit egy erősebb földrengés jelentene Izrael számára. A szakértők szerint ez bármikor bekövetkezhet, az ország azonban egyáltalán nem áll készen egy ilyen horderejű katasztrófa kezelésére.

Két héttel ezelőtt egy gyengébb rengéssorozatot észleltek Izraelben, az első, a Richter-skála szerinti 2,1 és 4,1 közötti földmozgást, később egy 4,5 erősségű rengés követett. Ezek a kisebb földrengések ugyan semmiféle kárt nem okoztak, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Izrael egyáltalán nincs felkészülve egy nagyobb erejű rengésre. Ez pedig ezrek, köztük gyerekek életébe is kerülhet.

Ariel Heimann geológus például azt nyilatkozta az izraeli médiának, hogy szerinte a földrengés jelenti a legnagyobb fenyegetést, amellyel Izraelnek jelenleg szembe kell néznie. Heimann úgy véli, hogy ez mindenképpen nagyobb veszélyt jelent, mint a Gázából átlövöldözött Kasszám-rakéták vagy az iráni fenyegetés.

Bár az egyik ultraortodox parlamenti képviselő szerint a legutóbbi földrengés azért következett be, mert a reform zsidók saját szokásaiknak megfelelő módon akarnak imádkozni a Siratófalnál. Sokkal valószínűbb azonban, hogy a rengés oka Izrael földrajzi elhelyezkedésében keresendő. Izrael keleti határa ugyanis a Szír-Jordán árokban fekszik, amely az Észak-Szíriától egészen Mozambikig terjedő Afrikai-árokrendszer vagy más néven a Nagy-hasadékvölgy része.

Ez az árokrendszer az afrikai és ázsiai földkéreglemezek távolodása során jött létre, maga a Szír-Jordán árok pedig az Afrikai-lemez és az Arábiai-lemez határán található. A földrengések jelentős része pont az ilyen lemezek találkozópontjainál szokott kialakulni. Így nem csoda, hogy a mai Izrael területén korábban már több, a mostaninál sokkal súlyosabb földmozgást is regisztráltak.

Az egyik ilyen ismert rengés 1837-ben történt, és romba döntötte Cfát városát és annak környékét több ezer ember halálát okozva. Azt a rengést a Richter-skála szerinti 6,25-6,5 közötti erősségűre tippelik a szakértők, hasonlóan az 1927-es földrengéshez, amely a több száz áldozaton túl Jeruzsálemben okozott komoly károkat. Szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy egy hasonló erősségű fölmozgás a közeljövőben bármikor bekövetkezhet.

Az 1927-es jeruzsálemi földrengés pusztítása

Heimann szerint, amennyiben most egy ilyen erősségű rengés bekövetkezne, az több ezer halálos áldozattal járna, és több százezer ember válna hajléktalanná. Házak dőlnének össze, és olyan jelentős lenne az anyagi kár, hogy az évtizedekre vetné vissza az országot.

A gyerekek külön is veszélyben vannak, ugyanis egy nemrég készült felmérés szerint 1600 olyan iskolát találtak országszerte, amelyet az összeomlás veszélye fenyeget egy erősebb földrengés esetén. Ezekből az utóbbi három évben csupán 53-at sikerült megerősíteni. Efrájim Leor tömegkatasztrófa-szakértő úgy véli, hogy Izrael egy ilyen katasztrófában egy teljes generációt veszítene el.

Itzik Bar ezredes, az izraeli hadsereg civilekért felelős parancsnokságának tisztje becslése szerint egy erős rengés Izraelben nagyjából 7000 halottal és 200 ezer hajléktalannal járna. Bar ezredes úgy látja csak egy közepes, 100-200 halálos áldozattal járó földmozgás nyitná fel az ország vezetésének a szemét, hogy komolyabban foglalkozzon a problémával.

(Times of Israel)

A teljes írás itt olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSKibic Magazin