Zsidótojás – ahogy én szoktam

Zsidó tojássaláta

Ahány háziasszony annyi zsidó-tojás – fölösleges elkeseredett és felháborodott levelek tucatjaival bombázni a  szerkesztőséget, ha ez egy kicsit más lesz mint az otthoni.

Hogy egy klasszikust idézzek: “mindenki másképp csinálja”. Van aki csirkemájat is tesz bele, hallottam már tonhalacskás beütésekről, sőt ad abszurdum répa hozzáadásáról is!

Az én változatom egy szerény, egyszerű, de máris komoly rajongói táborral dicsekedő tojássaláta, ami tíz perc alatt összecsapható, majd dísze lehet a sábeszi asztal előétel kavalkádjának mondjuk a gefilte fis szomszédságában, de bizonyított már bulikon mártogatós kajaként, sőt gyerekeknek iskolába szendvicstölteléknek is kiváló. Nagyobb dózist mutatok, eddig mindig ez is pillanatok alatt elfogyott, nem gond a tárolás a nagy melegben. Ja és ez egy gyors változat gyári majonézzel, igényesek természetesen pepecselhetnek a házi majonézgyártással is, ha van idejük a három gyerek, a munka és a háztartás ügyei mellett.

zsidó tojássaláta
zsidó tojássaláta

Hozzávalók:

  • 12 db tojás
  • 1 csomag friss zöldhagyma
  • 2 nagy kanál jobb minőségű bolti majonéz
  • só, bors fűszerek

Elkészítése:

Hideg vízben főni teszem a tojásokat, hogy ellepje őket a víz, forrás után még tíz percig kis lángon tűzön hagyom őket. Közben apróra vágom a zöldhagyma fehér részét, durvábbra a zöld részeket, szépen mutat majd a tojások sárgásfehér tengerén. A megfőtt tojásokat jeges vízbe dobom, attól szépen meg lehet pucolni, héját a kukába távolítom. A tojásokat széltében és hosszában kétszer is átnyomom a tojásszeletelőn, és onnan egyenesen a tálaláshoz való edénybe rakom. Bele a hagyma, a majonéz, ízlés szerint só, bors és fűszerek, és már nyalja is a tömött sorokban várakozó család minden tagja mind a tíz ujját, kérdés marad -e belőle egyáltalán az esti sábeszi asztalra?

Beteavon! 🙂

- Hirdetés -

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.