Netanjahu végképp behódolt a haredieknek

A haredi, ultraortodox vallásos pártok a kormánykoalícióból való kilépéssel fenyegették meg egy hete Benjámin Netanjahut a szombati vasúti munkálatok miatt, s a kormány szétesésével való riogatás, a zsarolás hatott: Netanjahu azonnali hatállyal leállította a tervezett szombati vasúti karbantartó és fejlesztő munkálatok döntő többségét, 20-ból 17-et.

A maradék háromról a rendőrség szakértői hangsúlyozták, hogy emberéleteket veszélyeztetne, ha azokat a munkákat hét közben, a szokásos forgalom mellett végeznék el, de minden hiába. A harediek már ennek a háromnak a lemondását is követelik, ragaszkodnak hozzá, hogy találjanak megoldást hét közbeni elvégzésükre.

Nemcsak a szombat építkezések szúrták az ultraortodoxok szemét, hanem a szombat előtti és utáni vonatok is, ugyanis eddig pénteken a szombat bejövetele előtt mindössze húsz perccel állt meg az utolsó vonat, és húsz perccel a szombat kimenetele után már újra megindult a vasúti közlekedés. Ezért voltak olyan dolgozók, akiknek már és még a szombat alatt ért véget vagy kezdődött munkaidejük.

vonatSzombaton
fotó: דניאל בוכמן, פורום תחצ בתפוז Daniel Bochman

Az ultraortodoxok ennek is véget vetnek. Követelésükre lecsökkentik a vonatok számára pénteken és szombaton rendelkezésre álló időt, és lemondanak járatokat. Mindez hetvenezer utast érint hátrányosan, elsősorban a saját autóval nem rendelkező szegényeket és elesetteket, s természetesen a laktanyáikba tartó, vagy onnan hazautazó katonákat.

A kiszolgáltatottak utazása tovább nehezedett, az építkezések lelassulnak, a közösségi közlekedés színvonala tovább romlik, de semmi sem túl nagy ár:  Benjámin Netanjahu kormánykoalíciója stabilabb, mint valaha. És legújabb mondvacsinált válságocskánk közepette ki foglalkozik már Netanjahu hetek óta jegelt korrupciós ügyével?
Izraelinfo
Korábbi cikkünk a témában 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.