A Heródes-kori jeruzsálemi zsidó Szentély kőpadlózatának darabjaira bukkantak

Padlódarabok a második Templomból - fotó: Zachi Dvira

Izraeli régészek a Heródes-kori jeruzsálemi zsidó Szentély színes kőpadlózatának darabjaira bukkantak a Templomhegyről mintegy tizenöt éve kidobott építési törmelékben – értesült a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

Gavriel Barkai, a törmelék tudományos vizsgálatát vezető régész a lapnak elmondta, hogy első alkalommal kerültek elő építészeti elemek az i. e. 37 és i. sz. 4 között felépített, a rómaiak által 70-ben lerombolt jeruzsálemi zsidó Szentélyből.

A szakemberek többéves erőfeszítés után összeállítottak hét olyan panelt, mint amilyen kétezer éve a padlózatot alkotta. A színes kövekből kirakott geometrikus mintázat a Szentély udvarán az egykori utakat, átjárókat díszíthette, és a tudósok szerint sokkal előkelőbbnek és drágábbnak számított a mozaikpadlónál.

Josephus Flavius a Zsidó háború című történeti munkájában leírta, hogy a Szentély padlóját sokszínű kövekből kirakott mintázat borította, és a Talmudban is szerepelnek az egykori színpompás kövek a legfontosabb zsidó szent helyen.

Kétfajta padlózat a hétből
Két rekonstruált padlólap a hétből – fotó: Zachi Dvira
A rekonstruált csempe a Második Templomból - fotó: Zachi Dvira
A rekonstruált csempe a Második Templomból – fotó: Zachi Dvira

Az egykori padlózat különleges alkotóelemeit abban a törmelékben találták meg, amelyet a Vakf, a jeruzsálemi Templomhegyen a muzulmán szent helyeket, köztük az al-Aksza mecsetet 1187 óta gondozó muszlim felügyelet egy illegális templomhegyi építkezés után 1999-ben kidobott.

- Hirdetés -
padlóminta a második szentélyből
fotó: Zachi Dvira

A régészek alapítványok és önkéntesek segítségével 2004 óta folyamatosan dolgoznak a régészeti maradványokban gazdag, többtonnányi földtömeg átvizsgálásán és átszitálásán. Eddig mintegy 100 darab olyan kétezer éves kődarabkát találtak, amely egykor a padlót fedhette. Ezt a technikát Heródes kora előtt nem ismerték ezen a vidéken, ami növeli annak valószínűségét, hogy a Heródes emelte Szentélyből származnak.

A színes köveket bemutatják csütörtökön a nagyközönségnek a 17. “Dávid városa” régészeti konferencián Jeruzsálemben.

Padlóminta a Második Szentélyből
fotó: Zachi Dvira

MTI

- Hirdetés -