Ezerötszáz évvel ezelőtti istállóra bukkantak a Negev-sivatagban

Kőmedencék, amelyek segítségével etették és itatták az állatokat - fotó: Tali Erickson-Gini / Izraeli Régészeti Hatóság

Ezerötszáz évvel ezelőtti istálló maradványaira bukkantak a Negev-sivatagban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Az egykor nabateus, római, majd bizánci uralom alatt álló Avdat város romjainál talált épület eredeti rendeltetése nem lehet kétséges, ugyanis közel egyméteres vastagságban borította szamarak és birkák megszáradt ürüléke a padlózatot – közölték a feltárást végző Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei.

fiatal-regeszek1
A környékbeli középiskola diákjai a kiásott föld átszitálásában segédkeztek – fotó: Tali Erickson Gini / Izraeli Régészeti Hatóság

A hegyoldalba vágott bizánci kori kőépítmény ásatásait  az amerikai Scott Hacking professzor közösen végezte izraeli kollégájával, Tali Erickson-Ginivel.
Az istálló egykori tulajdonosai valószínűleg szerzetesek voltak. A régészek megtalálták a kőmedencéiket is, amelyek segítségével etették és itatták az állatokat. A hetedik század elején Avdatot sújtó földrengés pusztíthatta el az épületet.

istallo-bejarat
Az istálló bejárati homlokzata – fotó: Tali Erickson-Gini / Izraeli Régészeti Hatóság

Daniel Fox, a Bar Ilan Egyetem régész-botanikusa is részt vett a kutatásban, ő korabeli magokat és különböző szerves maradványokat gyűjtött be, amelyekkel majd meghatározhatják az egykor ott élt emberek táplálékát.

A sivatagi éghajlat szárazsága miatt kiváló állapotban voltak az építményben megtalált szőlőmagok, segítségükkel azonosíthatják a korabeli növények DNS-ét, és megtudhatják, miféle szőlőket termesztettek ezen a vidéken ezerötszáz évvel ezelőtt.

- Hirdetés -
fiatal-regeszek
A diákok a padlót borító szerves anyag összeszedésében és kihordásában is segítettek – fotó: Tali Erickson-Gini / Izraeli Régészeti Hatóság

A régészeti munkálatokban részt vettek egy környékbeli középiskola diákjai is, akik a kiásott föld átszitálásában, valamint a padlót borító szerves anyag összeszedésében és kihordásában segítettek.

MTI

- Hirdetés -