DNS-teszt vezethet el az elrabolt jemeni gyerekek megtalálásához

A MyHeritage izraeli alapítói és vezetői

DNS-vizsgálat segítségével  találhatnak majd egymásra az eltűnt gyerekek családtagjai és akik arra gyanakodnak, hogy valójában örökbe adott jemeni gyerekek. Ennek érdekében genetikai adatbázist épít a MyHeritage nevű izraeli start-up cég.

Korábbi cikkeink az elrabolt gyerekekről:

Mint arról már hírt adtunk, az Izrael megalakulása utáni első években gyanús körülmények közepette kisbabák ezrei tűntek el, elsősorban jemeniek, de más keleti, sőt askenázi származású csecsemőknek is nyoma veszett a kórházakban, bevándorló táborokban és csecsemőotthonokban.
Azóta is rengeteg család keresi elveszett gyermekét, és sok azóta felnőtt gyermek gyanakszik rá, hogy valójában nem a biológiai szülei nevelték fel, hanem gyermektelen szülei örökbe fogadták.

A családfák építésével, rokonok keresésével foglalkozó MyHeritage felajánlotta, hogy az új adatbázis első ezer mintáját díjmentesen készíti el a jelentkezők számára, és ha kérik, akkor össze is kapcsolja a frissen megtalált rokonokat egymással.

Jemenita gyerekek (illusztráció)
Jemenita gyerekek (illusztráció)

A tesztet teljes titoktartás mellett, név nélkül végzik el egy amerikai DNS-feltérképező vállalat részvételével. A nevek nem kerülnek az internetre, és nem adják át a laboratóriumnak. Ha genetikai rokonságra bukkannak, akkor közlik az eredményt az érintettekkel, és kívánságukra a másik oldallal is.
A jelentkezők díjmentesen felépíthetik családfájukat a MyHeritage applikációjának segítségével, és ez is segítheti majd a rokonságok pontos megállapítását.

A MyHeritage nem kíván nyomozni a babák eltűnésének ügyében, csak össze akarja hozni oly sok év után az érintetteket, egyesíteni akarja a családokat.
„Küldetéstudatunk miatt hoztuk létre a projektet, erkölcsi és cionista kötelességünknek tekintjük a társadalmi sebek begyógyítását” – mondta Gilád Jafet, a cég alapító igazgatója a Maariv honlapjának, az NRG-nek.

A projekt együttműködik a kneszet jemeni ügyeket kutató bizottságával. A kneszet bizottságának vezetője, Nurit Koren szerint a genetikai adatbázis kialakítása történelmi jelentőségű az igazság felderítése érdekében, különösen, mivel a szülők nemzedéke anélkül távozik el körünkből, hogy megtudták volna, mi történt gyermekeikkel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.