Aratnak az izraeli filmek a fesztiválokon

Avi Neser: Előző élet

A kritikusok elismerését vívták ki az idei izraeli filmek a velencei, a torontói és a Telluride-i nemzetközi filmfesztiválokon, sőt a nemzetközi forgalmazók lecsaptak rájuk.

Avi Neser Előző élet c. filmje, egy csodálatos és eredeti film lánytestvérekről, akik családi titkokkal, apjuk Lengyelországbéli második világháborús múltjával kerülnek szembe. Tegnap volt a hivatalos világpremierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. Alissa Simon, a Variety kritikusa „mélységesen megindítónak és kísértetiesen gyönyörűnek” írja le a filmet, dicséri a „lebilincselő forgatókönyvet” és a „kiemelkedő színjátékot”, azt is írja, ez eddig Nesher legjobb filmje.

Jozef Szedar filmje, a Norman: Egy New York-i szerelő mérsékelt emelkedése és tragikus bukása, amelyben Richard Gere játszik, jó kritikákat kapott Torontóban és Telluride-ban. Todd McCarthy azt írja a Hollywood Reporterben, hogy „feltűnően nyugtalanító, illetve hogy egy bonyolult és nagyon részletes portré a politikai, gazdasági, társadalmi és vallási hovatartozás hálójáról, más szóval arról, hogy hogyan működik a világ.” A Variety, Gere-t nevezte meg a legjobb színészként az ebben a filmben nyújtott alakításáért. A filmet a Sony Pictures Classics forgalmazza.

Majszalun Hamud Között c. filmje három Tel-Avivban élő muszlim nőről szól, a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be és elnyerte a párizsi székhelyű Alma Films forgalmazását. Sarah Ward, a ScreenDaily szerzője szerint „elegáns, érzékeny, mégis jól debütált.”

Elite Zexer, Homokvihar c. filmje, egy beduin családról szól, Torontóban mutatták be, és Kimber Myers a Playlistnél úgy hivatkozott rá, hogy „gondolatébresztő első rendezés”. A Homokvihar januárban elnyerte a Sundance filmfesztiválon dráma kategóriában a zsűri díját. Ezen a héten mutatják be az izraeli mozik és külföldön a Beta Cinema forgalmazza.

Rama Burstein A falon keresztül c. filmjét a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon és a Telluride Filmfesztiválon „szórakoztató” filmként jellemezte a Hollywood Reporter, és hozzátette, hogy „be kell bizonyítani, hogy lesz olyan népszerű külföldön, mint a rendező első filmje”, a magyarul Töltsd be az űrt címmel bemutatott mozi. Mindkét film egy ultra-ortodox közösség női tagjairól szól. A falon keresztül, komédia, a forgalmazásán a Match Factory dolgozik, az izraeli premierek októberben várhatóak.

Emil Ben-Simon A női erkély c. filmjét Torontóban játsszák és a Screendaily azt írta róla, „vidám, közönségcsalogató, kellemes film”. A történet rebellis nőket mutat be, akik férfiak ellen lázadnak a zsinagógában. Izraelben idén ősszel mutatják be.

Forrás: Jerusalem Post/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.