Ünnepi ajánlat – almás-mézes kalács (challa)

Almás-mézes kalács (challa) - fotó: Szabó Balázs

Egy ünnepi kalács egyenesen a híres Martha Stewarttól. Ez egy nagyon vajas tészta, szóval inkább reggelire tudom elképzelni. Ha az ünnepen akarjuk elkészíteni, nyugodtan lecserélhető a vaj margarinra, és akkor párve marad a kalács. Akárhogy is, én biztos megcsinálom az ünnepek alatt, mert amúgy csodálatos ez az almás-mézes kalács, és egy pohár tejjel valóban tökéletes reggeli. Ez a kalács is kerek, mint ahogy minden kalács ros hásánákor, ami azt jelképezi, hogy kerek legyen az új évünk. És ezt már mártogatni sem kell, hisz benne van a méz is, de ettől még mártogathatunk – ilyenkor mézből sosem elég. Tudom, az utolsó pillanatban teszem közzé ezt a recepetet, de szerintem már mindenkinél megtalálható hozzá minden otthon.

Hozzávalók:

  • 110 g vaj/margarin plusz egy kevés a tortaforma kikenéséhez
  • 480 g kenyérliszt
  • 180 ml langyos víz
  • 230 g méz (két részletben)
  • 2 nagy tojás plusz 3 tojás sárgája
  • 2 tk szárított élesztő
  • 2 tk só
  • 2 fanyar zöld alma hámozva, magozva, vékony szeletekre vágva

Kikenek egy mély tálat vajjal. 4 evőkanál (55 g) vajat felolvasztok alacsony hőmérsékleten. Összekeverem a 2 evőkanál vajat, a lisztet, a vizet, a méz felét (!), a tojásokat, a sárgáját és az élesztőt és a sót. Addig gyúrom, amíg szépen formálható nem lesz. A tésztát lisztes felületre borítom, és 10 percig dagasztom.

A kész tésztát a vajjal kikent tálba teszem, megkenem egy kanál vajjal, lefedem, és másfél órán át kelesztem.

A tésztát újra lisztes felületre borítom. Négyzet alakúra nyújtom, majd a tetejére teszem az almaszeleteket, és addig dagasztom, amíg be nem épül mindenhova az alma. Visszateszem a vajjal kikent tálba, megkenem a maradék egy evőkanál vajjal, és megint hagyom duplájára kelni, nagyjából egy óráig.

A sütőt előmelegítem 190 fokra, a rácsot a sütőben a legalsó részre teszem. Kivajazok egy kerek tortaformát. A tésztából egy nagy kígyót sodrok, és a tortaformába tekerem. Közben énekelhetjük, hogy “tekeredik a kígyó”….
Fedjük le, és hagyjuk újabb 45 percig kelni.

Közepes lángon olvasszuk fel a maradék vajat, adjuk hozzá a maradék mézet, főzzük, amíg egybe nem olvadnak. A vajas-mézes keverék felével kenjük meg a tésztát, és tegyük a sütőbe 35 percre, amíg a teteje szép aranybarnára nem sül. Ha kész, kenjük meg a maradék mézes-vajas keverékkel, és hagyjuk hűlni a formában fél órát. Majd borítsuk ki a kalácsot a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Beteávon! Hag szameach!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.