Liberális győzelem született a mikveháború egyik csatájában

A vallásügyi minisztérium rendeletet adott ki: ezentúl minden mikvében tábla figyelmeztet rá, hogy nem kötelező a felügyelő jelenléte a rituális fürdésnél.

Ez az utasítás ellentétes az ortodox főrabbinátus akaratával, mert szerintük a felügyelők feladata a vallási szabályok betartásának ellenőrzése. A nők viszont tiltakoztak jelenlétük ellen, egyrészt mert sokak számára kellemetlen volt, hogy teljesen meztelenül egy idegen elé álljanak, másrészt mert a felügyelőnők gyakran indiszkrét kérdésekkel zaklatták a mikvében fürdő nőket.

Ezentúl tilos lesz megkérdezniük a nők családi állapotát, hogy aztán csakis a férjezettek számára engedélyezzék a megmerítkezést.

Ez jelentős könnyebbséget jelent azon vallásos nők számára, akik ugyan még vagy már nem házasok, de mégis házaséletet élnek, és ehhez hitük szerint meg kell látogatniuk a mikvét minden hónapban menstruálásuk után, hogy megtisztuljanak. A kompromisszum része, hogy ugyanakkor olyan táblákat is kihelyeznek a női mikvékben, melyek szerint a vallási hatóságok szerint azok csak a házasságban élőket szolgálják.

A témában korábban írt cikkeink:

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.