Lisztmentes csokoládétorta

Lisztmentes csokoládétorta

Eljött az ideje, hogy megosszam ezt a receptet, még ha ipari kémkedés bűnébe is esem. Ezt a tortát folyamatosan sütöttem a kávézóban, volt, hogy naponta. Egyik törzsvendégünk konkrétan függő lett tőle, és van, hogy délelőtt és délután is bejön egy szeletre. Nem egy könnyű eset, bár mivel nincs benne liszt, aránylag könnyűnek hangzik, de ez egy csupa csoki, nagyon vajas, a rengeteg tojásfehérjehabtól picit szuflészerű, bűnös csoda.

Kicsit kísérletezni kell vele, mert a tojásfehérjénél el kell találni, hogy még ne legyen keményre verve, de ne is maradjon nagyon folyós, ezért nem kezdő sütőknek ajánlom. Bár a végredmény mindenképpen isteni, maximum nem lesz olyan szép, de végül is nem kell szépségversenyre vinni. Ha a tetejére készítünk csokibevonatot (ganache-t), akkor akár szülinapi tortának is tökéletes.

Vannak csokoholista barátnőim, miattuk elképesztő mennyiségű csodálatos csokitortát próbáltam már ki, ez egyike a legjobbaknak. Szóval ezt most nekik is küldöm messziről!

Hozzávalók:

  • 400 g étcsokoládé
  • 300 g vaj
  • 10 tojás
  • 125 g cukor
  • 2 ek kakaópor
  • egy csipet só, bors, chili

A sütőt előmelegítem 150 fokra. Egy kis tepsibe vizet teszek és ezt beteszem a sütő aljába: fontos, hogy a süti egy párás közegben süljön meg.
A csokit és a vajat vízgőz felett megolvasztom (lustábbak csak tegyék be a mikróba).
A tojásokat szétválasztom, és a tojásfehérjét felverem a cukorral. (A cukrot csak akkor adom hozzá ha a fehérje már kezd testesedni.) Vigyázzunk, hogy ne verjünk kemény habot, az a jó, ha mikor kiemeljük a mixer fejét, arról még lassan lefolyik, de marad is rajta. Szép fényes lesz a végeredmény.
A tojássárgáját kikeverem a kakaóval, sóval, borssal, chilivel (ezek akár el is hagyhatóak, vagy ha valaki szereti a chilis csokit, akkor tegyen bele többet).
A tojássárgás masszába belekeverem az olvasztott csokoládét, majd óvatosan beleforgatom a tojásfehérjehabot.
Egy tortaformát kikenek vajjal, és ebbe öntöm a masszát. 35 percig sütöm (ellenőrzöm, hogy ha picit megrázom a formát és még nagyon folyós, akkor adok neki még 5-10 percet). Hagyom a sütőben kihűlni! Ez nagyon fontos, semmiképpen nem szabad kivenni a sütés után legalább fél óráig.
A tetejét bevonhatjuk csokival, vagy simán megszórhatjuk porcukorral, de magában is tökéletes. A torta napokig eláll, de nem hiszem, hogy ezt igazából bárki bizonyítani tudja majd…

Beteávon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.