Óriási áttörés: Izraeli kutatók megtalálhatták az AIDS gyógymódját

HIV-vírussal (sárga) megfertőzött emberi sejt - fotó: PROZEISS Microscopy / Flickr

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói sikeresen azonosítottak egy olyan proteint, amely 97%-ban eltünteti a HÍV-vírust a fertőzött betegek szervezetéből.

Más vírusokkal szemben a HIV „elfoglalja” azt a sejtet, amelyet megtámad, és olyan „gyárrá” alakítja, amelyben folyamatosan újra tudja termelni önmagát, így mindegyik fertőzött sejt a vírust erősíti már. A Gammora elnevezésű fehérje azonban arra tudja kényszeríteni az ilyen sejteket, hogy „öngyilkosságot kövessenek el”, és ha ezt sikerül elérni, akkor az első értékelések szerint sokkal többet tehetünk a betegekért, mint eddig.

Az áttörést elérő kutatók, Abraham Loyter és Assaf Friedler professzorok olyan fiolákban hagyták dolgozni napokon keresztül a laboratóriumban a Gammorát, amelyekben HIV-fertőzött páciensek vérét tárolták, és az eredmény roppant bíztató volt: sikerült 97%-ban eltüntetni a vírust.

A jelenleg piacon lévő gyógymódok képesek jelentős mértékben visszavetni a vírus terjedését, és megakadályozni az AIDS kifejlődését a fertőzött szervezetben; el tudják nyomni, de nem tudják teljesen felszámolni a HIV-et az eredményt értékelő izraeli kutatóorvosok szerint. Ez az új módszer azonban lannak a lehetőségét teremti meg, hogy megtalálják a tökéletes gyógymódot a HIV-re és az AIDS-re. Ilyesmire eddig nem volt példa.

Izraelben jelenleg 7500 HIV-pozitív pácienst tartanak nyilván, és évente mintegy 450 új esetet regisztrálnak. Az ország a ’90-es évektől kezdve folytat a vírus leküzdését célzó intenzív kutatásokat.

A szakértők azt remélik, hogy a klinikai tesztek egy éven belül elkezdődhetnek és a kezelés nem csak hatékonyabb, de könnyebben elérhető is lesz mindenki számára, mint a jelenleg hozzáférhető módszerek.

HIV, egy AIDS-vírussal (sárga) megfertőzött emberi sejt - fotó: PROZEISS Microscopy / Flickr
HIV-vírussal (sárga) megfertőzött emberi sejt – fotó: PROZEISS Microscopy / Flickr

Forrás: mazsihisz.hu, ynetnews.com

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.