Egy kerekesszék felállítja a mozgássérülteket

Korábban exoskeletont tervezett, most a benne ülőt gombnyomásra álló helyzetbe hozó kerekesszéket épített egy mozgássérült izraeli feltaláló.

Szinte nem múlik el nap anélkül, hogy a híroldalak ne számolnának be olyan orvosi felfedezésről vagy műszaki újításról, ami a mozgáskorlátozottak életét teljesebbé, kényelmesebbé teszi.

Ezúttal egy izraeli cég szolgált újdonsággal: az UPnRIDE Robotics bemutatta motoros kerekesszékét, melynek különlegessége, hogy gombnyomásra álló helyzetbe emeli a benne ülőt.

A leginkább robotnak nevezhető szerkezet érzi a talaj dőlésszögét, álló emberrel is képes rámpákon fel-le menni, sőt, egy padka sem jelent számára akadályt.

fotó: UPnRIDE Robotics
fotó: UPnRIDE Robotics

A startup feje, Dean Kamen maga is mozgássérült, akinek elege volt abból, hogy derékmagasságból látja a világot, és mindenki lefelé beszél hozzá.

Úgy véli, ez a szerkezet közelebb hozza az egyenrangúsághoz a hétköznapokban magukat sokszor lesajnált embernek érző sorstársait.

Kamennek nem ez az első találmánya ezen a területen, az ő nevéhez fűződik a ReWalk exoskeleton, egy külső gépi váz, ami lehetővé teszi, hogy a sérültek a saját lábukon járhassanak.

A szerkezetet már az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság is engedélyezte, de az izraeli mérnök úgy érezte, túl kevesen alkalmasak csak arra, hogy exoskeletont öltsenek.

Ezért készült el az UPnRIDE kocsi, ami Dean Kamen szerint a súlyosan sérült embereknek is „visszaadja a normális élet érzését”.

hirado.hu

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.