#IsraelisBurning?

Napnyugta Ros Hanikra tengerpartján - fotó: Boris Yazmir / Wikimedia

Avagy #IzraelÉg helyett muszlim/arab szimpátia

Olvasói levél

Az izraeli borzalmas fejlemények és az azt követő még borzalmasabb muszlim/arabellenes-gyanúsító posztok, hozzászólások és cikkek arra késztettek, hogy összesítsem azokat a híreket, melyek pozitív színben jelenítenek meg bizonyos muszlimokat/arabokat. A cél nem az általánosítás, hanem a kiegyensúlyozott híradás. Lehetséges, hogy ezek elszigetelt esetek – ahogy a gyújtogatások sem tömegesek -, de fontosnak tartom a pozitív üzenetek kiemelését ebben a gyűlölethullámban, ami ellepte az internetet a minap.

Az individuális támogatáson keresztül a nemzetközi segítségnyújtásig mindenféle megtalálható:

  • Rengeteg muszlim/arab világszerte felháborodásának adott hangot az #Israelisburning ünneplő hashtagre válaszul.

Íme néhány idézet tőlük:

„Hogyha ez szándékos, az őrület… A mi fáink vannak ott, a halottaink ott vannak eltemetve, a víztárolóink, melyeket a nagyapáink ástak. Vissza fogunk térni oda, minek lerombolni?”

„Ok. Ha boldog vagy és/vagy a néhány órával ezelőtt kitört haifai tüzet ünnepled, akkor olvasd el az alábbi üzenetet: nyilvánosan bebizonyítottad, hogy nagy valószínűséggel egy rövidlátó, egyszerű, unintelligens személy vagy, aki mindenféle kognitív képességektől és szabad gondolkodástól meg van fosztva. Mindenféle emberi tulajdonságok is hiányoznak belőled. […] És nem utolsó sorban, vegyél le az ismerőseid közül.”

„Ne használd a vallást az utálkozásod igazolására!”

„Mohamed (béke legyen vele) is úgy viselkedne, ahogy ma a muszlimok viselkednek?”

Továbbá:

  • Arab családok nyitották meg otthonaikat zsidó, Haifáról menekülő családok számára.
  • Péntek óta Palesztin tűzoltók is részt vesznek az oltásban, ezen felül a Palesztin Hatóság több tűzoltókocsit is küldött Izraelbe;
  • Izraelbeli arab faluk nyitottak meg menekült központokat a tűz áldozatává vált személyeknek.
  • Egyiptom és Jordánia tűzöltő csapatokat küldött Izraelnek.

Tanulság: mielőtt megosztanál egy posztot, vagy elkezdenéd magyarázni az ismerőseidnek, hogy „a muszlimok” vagy „az arabok” így meg úgy, egyrészt, gondold át, hogy fogsz-e tudni olyan mondatot mondani, ami igaz lesz – 1.4 milliárd muszlim él a Földön, kevés esély van rá, hogy mindegyikre igaz lesz az állításod. Másrészt, azzal, hogy negatív híreket adsz tovább – még ha általánosításmentesen is –, valószínűleg inkább csak az előítéleteket erősíted.

israelisisburning

Források:

Az írás beküldője kérte anonimitása megőrzését.

Mint minden Vélemény rovatban megjelent cikk, az itt közölt írás is kizárólag a szerző magánvéleménye, nem feltétlenül tükrözi az Izraelinfo álláspontját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.