Eddig ismeretlen részletek derültek ki Bar Kochba koráról

A második századból való kőtáblát a víz alatt találták Tel Dornál, Haifa déli részén. - fotó: Haifai Egyetem

Az izraeli tengerpartoknál előkerült kőtáblának köszönhetően végre fény derült egy római praefectus nevére, aki az ókori zsidóság egyik leghíresebb korszaka alatt, a 2. században vezette a provinciát.

A kőtábla az időszámítás szerinti 2. századból származik, abból a véres korból, amikor a Bar Kochba által vezetett hírhedt Róma-ellenes felkelés zajlott, mely végül kudarccal végződött. A hatalmas követ egy vízalatti lelőhelynél, Tel Dórnál fedezték fel, nagyjából 30 kilométerre Haifától.

A területen helyezkedett el egykor a bibliai város, a Józsué könyvéből ismert Dór, amely egészen a keresztes háborúk koráig állt. Az elmúlt 70 évben a lelőhelynél sorra kerültek elő a tárgyak: edénydarabok, horgonyok és egyéb ókori leletek.

Az újonnan felfedezett kőtáblát Ehud Arkin-Shalev és Michelle Kreiser, a Haifai Egyetem tengerparti régészetre specializálódott kutatói találták meg, miközben a Dór Természetvédelmi Terület vizeiben folytattak vizsgálatokat.

A szakértők szerint a felirat még a víz alatt is jól látható volt. A csoport végül úgy döntött, kiemeli a követ a vízből, nehogy jobban károsodjanak a rajta található vésetek. A kutatók ekkor vették észre, hogy a hatalmas, 600 kilogrammos tömbön hét sornyi ógörög felirat található.

A tábla feltehetőleg egy nagyobb római kori szobor talapzatához tartozott. Assaf Yasur-Landau, a Haiti Egyetem munkatársa és a feltárás vezetője szerint ez a leghosszabb ókori leírás, melyet Izrael vizeiben valaha találtak.

A kőlap van kiállítva a University of Haifa könyvtárában.
A kőtábla a Haifai Egyetem könyvtárában van kiállítva. – fotó: Haifai Egyetem

Bár a szöveget még nem fordították le teljes egészében a kutatók, két igazán fontos megállapítást már így is tettek. Az írásból már kiderült, hogy a Iudaeát  irányító egyik római prefectus ekkor egy bizonyos Gargilius Antiques volt. A szakértők találtak még egy forrást, amely megemlítette a nevet, azt azonban nem sikerült megtudni, hogy a tisztségviselő pontosan melyik régióért volt felelős. A felirat viszont megerősítette, hogy a Bar Kochba-felkelés valóban Iudaea provinciájában zajlott – ezt korábban egyetlen forrás sem bizonyította, igaz, a kutatók sejtették, hogy erről a tartományról lehetett szó.

A felirat a zsidók történetének egy meglehetősen viharos korszakában született. Időszámítás szerint 70-ben rombolták le a Második Templomot, 132-ben pedig akkorára nőtt a feszültség a provincia római vezetése és a helyi zsidó közösség közt, hogy ismét hatalmas felkelés tört ki. A lázadás élére a Számok könyvének szövege alapján elnevezett Bar Kochba állt – a kifejezés jelentése „egy csillag fia”.

A felkelés meglehetősen váratlanul érte Hadrianust, ezért is húzódhatott el három és fél évig a háború, melynek során mindkét fél részéről rengeteg volt az áldozat. A lázadást végül brutálisan leverték a rómaiak, Bar Kochbát és társait a feljegyzések alapján kivégzésük előtt kegyetlenül megkínozták – a vezető nyelvét is kivágták, így a kérdésekre csak bólintással és fejrázással tudott válaszolni.

Yasur-Landau szerint a felkelés olyan mélyen érintette a rómaiakat, hogy a már létező feliratokból kitörölték Iudaea provinciájának nevét, később pedig sehová sem írták fel újra. A tartományt nem sokkal később egyesítették Syriával, létrehozva az új provinciát, Syria-Palestinát. A most feltárt tábla tehát az egyesítés előtt született meg, és valahogy elkerülte a cenzúrát.

Mivel az efféle feliratok igen ritkák – ezzel együtt egészen pontosan kettőről tudunk-, nem túl valószínű, hogy a közeljövőben sikerül hasonló leletre bukkanni.

24.hu – Forrás: Live Science

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.