Lángos közel-keleti stílusban

Lángos közel keleti stílusban - fotó: Gabi Berger Photography

Ha hanuka, akkor jöhet minden, ami olajban sült, ezzel emlékezünk a csodára, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett a szentély menórájában, miután a Makabeusok megtisztították a szentélyt a Zeusz szobortól.

Mivel ez egy téli ünnep, mindenhol hideg van ilyenkor, és valahogy illik az ünnephez, a hideghez a sok oljaban sült – talán kicsit nehéznek is nevezhető – étel, mint a fánk, a lángos, a tócsni. Mellesleg van itt már fent egy szuper cukkini tócsni receptem is, ha szeretnénk picit egészségesebben megúszni a hanukai időszakot. De ami a téli ünnepeket illeti, valahogy minden vallás kitalálta, hogy a téli hidegben legyen egy olyan ünnep, amitől jó pár kilót felszedhetünk, hogy legyen mi melegítsen minket. Mindegy, hogy karácsonyozunk, vagy hanukázunk, esetleg mind a kettőt, a halálig fogjuk enni magunkat nem kevés olajos, édes, nehéz étellel. Ehhez hoztam most egy fúziós magyar-izraeli bajnokot.

Izraelben alapvetően nincs lángos, ezért hát megtanultam itthon lángos sütni, aminek Balázs és a barátaim is nagyon örülnek, szuper lángos partykat szoktam tartani. De ha már itt élek Izraelben, adtam egy csavart a lángosnak, és a drúz pita hatására csináltam egy olyan lángost, ami labanével, zaatarral, sült paradicsommal készül, sőt akár tabulét is tehetünk rá. Kétféle labanét használtam hozzá, az aljára kentem a labanekrémet, és a tetejére morzsoltam labane golyót, majd jöhet a zaatar és a paradicsom. Mondanom sem kell, hogy mennyire isteni!!! Mindenki imádta, óriási sikerem volt vele. Lehet, hogy nyitnom kéne egy lángosost Tel Avivban, hehe…

Mindazoknak akik még esetleg nem ismerik a labanét: A labneh a levantei konyha egyik jellegzetes fogása (ez a terület földrajzilag ma Szíriát, Libanont, Izraelt, Palesztinát és Jordániát foglalja magába), de hasonló technológiával készített krémsajtot fogyasztanak Törökországban, Egyiptomban, vagy Indiában is. Valójában egy lecsepegtetett, sűrű, krémes joghurtról beszélünk, amelyet többnyire friss kenyérrel/ pitával és olívaolajjal kínálnak, általában a mezze (sok apró, közösen elfogyasztott előétel) részeként. Illetve van még labane golyó is, ami egy lágy sajtgolyó, de ez is kenhető.
Van itt Izraelben egy lángosszerű töltött szendvics, amit fricassee-nek hívnak, ami egy tunéziai eredetű halas szendvics, aminek az alapja olajban sült kifli, jővő héten hozom majd a receptet hozzá!

- Hirdetés -

A lángos alapreceptet a neten találtam, annó egy pasi osztotta meg, akinek a családja 1957 óta a Lehel piacon árulja a lángost. Azóta szinte minden otthoni gasztroblog átvette a receptet, és én is mindig ezt használom, mert ez tényleg olyan, mint a strandon!

Hozzávalók kb. 10 kicsi lángoshoz:

 • 3 dl langyos kézmeleg víz
 • 2 tk cukor
 • 20 g friss élesztő
 • 1 ek só
 • 1/2 kg liszt
 • fél dl olaj a tészta körül öntéséhez
 • sütéshez bő tűzforró olaj

A fokhagymás kencéhez:

 • 1 dl víz
 • 1 dl olaj
 • 4-5 gerezd fokhagyma
 • pici só

A feltét:

 • 1 kis doboz labane krém
 • 1 üveg labane golyó
 • koktélparadicsom
 • zaatar

A fokhagymás páchoz a vizet, az olajat és a sót elkeverem, majd hozzáteszem a reszelt fokhagymát is. Hűtőbe rakom, hogy mire a lángos kisül, összeérjenek az ízek.

Egy tálba öntöm a langyos vizet, majd belekeverem a cukrot, az élesztőt is belemorzsolom, és hagyom felolvadni benne. Miután felolvadt az élesztő, hozzáadom a sót. Erre azért van szükség, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.

Hozzáadom a lisztet, és laza tésztát keverek ki belőle, amit 20 percre letakarok és kelni hagyom. Ezután a tésztát körbe locsolom az olajjal és a tészta alá tolom, így könnyen tudom a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.

Újra letakarom és egy 5 percre megint kelni hagyom.

Serpenyőben olajat hevítek, jó sokáig, hogy az olaj tényleg forró legyen. De ne a legnagyobb lángon, hanem a közepesnél picit magasabban.

Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépek le a tésztából, olajozott tálcára teszem őket, és 5-10 percig állni hagyom.

Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZforró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:) ), hisz ő a tesztalany.

A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy, hogy ne szakadjon el. A forró olajba helyezem őket.

Hipp-hopp megdagad a lángosunk, mikor a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.

2 perc alatt aranybarnára sütöm mindkét oldalát, majd lecsepegtetem. Én álltalában a sütő rácsára állítom őket, alájuk teszek egy fóliát, amire csepeghet az olaj.

Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megsütöm a koktélparadicsomokat.

Összeállítom a lángost: először megkenem a fokhagymás olajjal, jöhet egy vékony réteg labanekrém, majd ízlés szerint rámorzsolok egy kis labanegolyót, végül ráteszek pár szem paradicsomot, és megszórom zaatarral.

Más dolgunk nem maradt, csak hallgatni és lesni a hatást!

Hag számeach! Beteávon!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.