Mi hanuka igazi csodája?

Birnbaum Ervin rabbi írása

fotó: Dominic Alves / Flickr

A Kassáról előbb Amerikába települt, majd 1970 óta Izraelben élő Birnbaum Ervin a Netanján lévő Bét Jiszrael zsinagóga szellemi vezetője. A New York-i Zsidó Teológiai Szemináriumban diplomázó, a Columbia Egyetemen pedig politológiából doktoráló rabbi hanuka kapcsán az alábbi rövid írással köszönti az Izraelinfo olvasóit.

Ki ne tudná, hogy hanuka nyolc napig tart! De miért is éppen nyolcnapos az ünnep?

A hagyomány szerint ennek az az oka, hogy amikor a Makkabeusok a görögöktől visszafoglalták és megtisztították a bálványokkal és tisztátalan áldozatokkal megszentségtelenített Templomot, csak egy mécsesnyi rituálisan tiszta olajat találtak, amely – isteni csoda révén – nyolc napig égett. Éppen annyi ideig, ameddig az új olajat el tudták készíteni – így a hagyomány.

A történelmi megközelítés különbözik ettől. A Makkabeusok könyve szerint, mikor nem voltak hajlandók imáikkal és áldozataikkal a görög panteon főistenéhez, Zeuszhoz fordulni, a zsidók élete veszélybe került, menekülni kényszerültek. A hegyek között, barlangokban bujkáló zsidóságnak nem volt lehetősége megtartani szukot nyolcnapos ünnepét, ezért miután győzött a szabadságharc, kötelességüknek tartották bepótolni az elhanyagolt szukot nyolc napját – ezek szerint innen ered a hanuka nyolc napja.

Az is közismert, hogy az ünnep első napján egy gyertyát gyújtunk csak, és minden nap eggyel többet, így az utolsó napon már mind a nyolcat. Pedig talán logikusabb lenne, ha az első nap gyújtanánk meg mind a nyolcat, és mivel napról napra kevesebb olaj marad, minden nap eggyel kevesebb gyertyát gyújtanánk. És valóban, kétezer évvel ezelőtt egy Sammaj nevű híres bölcs és tanítványai így ünnepelték a hanukát, csökkenő számú gyertyákkal (Talmud Shabbat, 21b). A nem kevésbé híres bölcs, Hillel ezzel nem értett egyet. Szerinte aki zsidónak tartja magát, az soha nem csökkenti, csak gyarapítja a fényt és a világosságot.

Így vagy úgy, történelmi tény vagy hagyomány, logikus vagy morális hozzáállás, egy dolog biztos: hanukakor azt a hihetetlenül nagy csodát ünnepeljük, hogy népünk parányi kis szigetként ellenállt a borzalmasan felkorbácsolt, dühöngő tenger hullámainak. A hatalmas hellén birodalom milliói sem tudtak mit tenni a jelentéktelen létszámú zsidó nép ellen, s míg ők már rég eltűntek a föld színéről, a mi népünk tehetsége tovább gazdagítja az emberiséget.

Mint közel 2200 évvel ezelőtt, mai ellenségeink is hiába igyekeznek elpusztítani bennünket: mi itt vagyunk és itt is maradunk.

Ha ez nem csoda, akkor milyen jelentősége van egyáltalán ennek a szónak?

Drága testvéreim! Sorsunk túlélni ellenségeinket, s folytatni utunkat egy fényesebb jövő felé, amelyben a ma fenyegető veszélyeknek már csak a romjai fognak emlékeztetni az egykori veszedelemre.

Boldog és vidám hanukát kívánok a zsidó népnek és az egész emberiségnek. Igyekezzünk továbbra is segíteni a haladást és növelni a fényt az egész Földön.

Birnbaum Ervin

Te mit ünnepelsz?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.