Hanukai kaviáros latkesz, avagy latkesz Demidoff

Hanukai kaviáros latkesz - fotó: Gabi Berger

Ha hanuka, akkor latkesz, illetve tócsni, lapcsánka, kremzli, rösztike stb. ki milyen néven szereti. Én sokáig nem rajongtam a latkeszért, aztán cukkinis formában szerettem bele. De végre találtam egy alapreceptet, ami tényleg nagyon finom. Bill Telepan New York-i séf receptje, akinek az anyukája magyar volt, naná :). És ha már ünnep, gondoltam, a kaviáros blini után szabadon csinálok az amúgy rendkívül olcsó, és kissé unalmas tócsniból valami izgalmasabb, csillogóbb fogást.

Így ez egy igazi multikulti fogás lett, na jó, inkább országokat átívelő, mert azért az askenáz vonalat nem nagyon hagyjuk el…

Hozzávalók:

  • 700 gramm lisztes burgonya
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 tojás
  • 2 ek liszt
  • 2 tk só
  • lazackaviár
  • tejföl
  • snidling vagy salottahagyma

A krumplit és a hagymát egy reszelő legnagyobb lyukú részén lereszelem. Hagyom állni 15 percet, majd alaposan kifacsarom a vizet a reszelékből. A vizet megőrzöm a tálban, és hagyom, hogy az alján leülepedjen a krumpliból kivált keményítő.

Ezután óvatosan leöntöm a vizet a tál aljában lévő keményítőről, beleütöm a két tojást, és alaposan felverem. Visszateszem a reszelt krumplis, hagymás keveréket, a két kanál lisztet és a sót, és alaposan elkeverem.

Egy serpenyőben bő olajban kisütöm a latkeszeket. Az a cél, hogy kívül ropogós legyen, és belül is rendesen átsüljön. Fontos, hogy az olaj forró legyen, de ne a legnagyobb lángon süssük, hanem közepesnél picit nagyobb lángon, és várjunk türelmesen.

A kész latkeszekre szépen elrendezek egy kávéskanálnyi lazac kaviárt, aztán pici tejfölt, és a snidlinget vagy apróra vágott salottahagymát.

Lehet egész picike latkeszeket is gyártani, és akkor simán egy harapásra befaljuk az egészet!

Beteávon! Hag számeáh!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.