Oláh Gergő a Drory könyvtárban annyira cuki volt, hogy megzabálták az izraeli magyarok

… és mi készítettünk vele egy viszonylag komoly, ámde rövid interjút, ami azért rövid, hogy minden kedves Olvasónk megnézze őt élőben felvételről, inkább. Oláh Gergő igazi álomkarriert futott be Magyarországon. 2012-ben megnyerte az X-factort és azóta töretlen sikerrel hódítja meg a dalra érzékeny füleket, szíveket. Az első X című albuma kétszeres platinalemez lett, Érted élek című, 2014-ben kiadott albumáról is jó néhány dal a slágerlistára került. Oláh Gergő cigány családban nőtt fel és a cigány hagyományokat adja át három gyerekének is. 28 éves. A 2014-es Budapesti Élet Menetén ő énekelte a Hatikvát és a tavalyi Auschwitz-Birkenaui meneten a magyar barakk előtt a Szól a kakas márt. Zenekarával a Roma Soullal együtt fog fellépni az idei budapesti menet nyitó színpadán. Vasárnap délután a Drory magyar könyvtár látta őt vendégül.

Mi az oka a látogatásodnak?

Az Up by El Al és az Izraeli Turisztikai Minisztérium jóvoltából érkeztem Izraelbe.

Mit fogsz csinálni az itt tartózkodásod alatt? Merre fogsz járni?

Jaffo, Keszaria, Haifa, Jeruzsálem biztosan a programunk részei. Sok imakérést hoztam kis cetliken, amiket majd a Falba a barátaim, ismerőseim kérésére, be kell tennem.

Miért fontos neked az Élet Menete?

A fellépéseimmel a holokausztra való emlékezésre szeretném felhívni a figyelmet, és ugyanannyira a zsidó népre is. Nagy dolog, amikor harmincezer ember együtt emlékezik. Az hogy felléphetek az Élet Menetén, óriási megtiszteltetés nekem. Ismert cigány emberként feladatomnak érzem.

Oláh Gergő énekelte a Hatikvát, Izrael himnuszát a 2014. évi budapesti Élet Menetén

Más jó célokért is teszel?

A „Szinezd át!” programsorozattal roma és nem roma gyerekekkel beszélgetek, akiket azért hoznak össze, hogy megtanulják, hogy mindenki emberből van elsősorban. Az Amnesty International szervezettel hátrányos helyzetű falvakból származó gyerekekkel énekelek és táncolok együtt az AI által szervezett balatoni nyári táborban. Ezek a gyerekek olyan helyekről jönnek, ahonnan azelőtt még nem utaztak el soha. Nem ültek vonaton, nem látták még a Balatont. Fantasztikus velük együtt lenni kicsit. Fontos nekem, hogy jó célokért tegyek valamit, mert most hogy ismernek már engem, ráirányíthatom a figyelmet fontos témákra. Van egy dalunk is erről a zenekarommal. A Fekete-fehér. Egy jelentős sor benne az, hogy „Akkor ítélj amikor megismertél”. Ha tudok olyat csinálni, ami által más szemmel néznek a romákra majd, miért ne segítsek? Jövök, csinálom, megyek.

Olvastam egy interjúban, hogy azt vallod, hogy „Akkor kell tudni fennmaradni, amikor nem mi folyunk a csapból is.” Hogyan dolgozol a fennmaradásért?

Sokat gondolkodtam, hogyan lóghatnék ki a sorból a telített popszakmában. Igazából nem megfelelni akartam az elvárásoknak. Apám zenekarát úgy hívták Prala, ami cigányul testvéreket jelent. Tőle indult a gondolat, ami ahhoz vezetett, hogy megalapítottam a Roma Soul zenekart. Mostanáig valójában nem hittem ennyire a zenében. Autentikus cigányzenét játszunk, ötvözve mai modern, elektronikus elemekkel, nem mulatós cigányzenét, hanem egyedi dallamokat, minőségi zenét. Amikor egykori mentoromnak, Geszti Péternek, és egy másik mesteremnek, Pajor Tamásnak a Roma Soul ötletéről beszéltem, mindketten azt mondták, hogy nemzetközi szinten is meg fogja állni a helyét egy ilyen zenekar. Kannán dobolunk, van két bőgős, gitárok, szájdob. Azaz beat box. Trep kapitány, vagy Freddy Schuman, polgári nevén Molnár Tibor, aki civilben zseni, meg grafikus és táncos meg zeneszerző és sokminden más is mellesleg, a legújabb tagunk és vele megvan a csapat. Barátok is lettünk. Fontos a lelke az embereknek és a csapatnak.

A Drory izraeli magyar könyvtár élőben közvetítette Oláh Gergőt vasárnap délután. A Szól a kakas már c. zsidó népdallal kezdődik a közvetítés, amit Gergő a 2016. évi lengyelországi Élet Menetén a 18-as számú magyar barakk előtt is elénekelt. Az Auschwitz-i verzióért ide és egy kis autentikus Gergőért a Drory könyvtárből egyenesen a képre tessék kattintani:

#OláhGergőénekel #szolakakasmar

Közzétette: Új Kelet online – 2017. január 15.

Ja, és a Szól a kakasról itt olvashatnak igen bőven.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.