Származási hely: Izrael

Az izraeli zászlót és az alábbi szöveget nyomja rá ezentúl minden termékére a SodaStream cég: „Származási hely: Izrael. Ezt a terméket arab és zsidó dolgozók gyártották vállat vállhoz vetve, egyetértésben, békében.”

Az izraeli zászló a SodaStream termékein
Az izraeli zászló a SodaStream termékein

Az izraeli SodaStream cég a világ egyik legnagyobb szénsavas ital-készülék gyártója, közel 45 országban forgalmazza termékeit.

Az izraeli zászló hasonmásának hozzátétele a származás megjelöléséhez a cég önkéntes lépése volt, hiszen nincs olyan előírás a világ országaiban, ami ezt kifejezetten elrendelné. A SodaStream az első izraeli vállalat, amely ilyen lépésre szánta el magát, ezzel valószínűleg nem kis kockázatot vállalva magára.

Büszkék lehetünk

A SodaStream International vezérigazgatója, Daniel Birnbaum így magyarázata a cég lépését:

“Az izraeli ipar a kezdeményezés, az innováció és a technológia jelképe. Büszkén vállaljuk, hogy izraeli cég vagyunk és mindig is igyekeztünk kiemelni termékeink eredetét. Még akkor is, ha ennek az volt az ára, hogy fel kellett venni a harcot az EU-val, vagy a BDS gazdasági terrorjával. Az utóbbi években mi, izraeliek, sokszor találjuk magunkat olyan helyzetben, hogy támadnak minket, bocsánatért kell esedeznünk, bojkottálnak. Lehet, hogy az izraeliek nem tökéletesek, de nagyon sok mindenre büszkék lehetünk, és úgy döntöttünk, hogy ezt ki is mutatjuk – saját magunknak és a világnak.”

Birenbaum hozzáfűzte:

“Én büszke vagyok arra, hogy izraeli vagyok, és ezért kitettem a zászlót 50 millió Izraelben gyártott termékre, melyek az innováció magas fokát jelentik, és a társadalmi felelősségvállalás példaképei. Bárcsak minden izraeli kiszállító cég rányomná az izraeli zászlót a termékeire, legyen szó paradicsomról, számítógépes chipről vagy egy öntöző csőről. Bárcsak minden külföldre látogató izraeli biztonságban vállalhatná, hogy Izrael állam büszke nagykövete.”

A palesztinok egyenlő elbánásban részesülnek

A SodaStream már többször folytatott nagy nyilvánosság előtt kampányt izraeli termékek bojkottjára felhívó aktivisták ellen. A legemlékezetesebb az volt, amikor 2014-ben az Oxfam jótékonysági szervezet Scarlett Johansson színésznőt támadta, aki akkoriban a SodaStream nemzetközi nagykövete volt. Akkor Johnsson úgy döntött, hogy kiáll a SodaStream mellett és azt állította,

“a cég az izraeli dolgozókon kívül mintegy 500 palesztin munkást foglalkoztat, egyenlő elbánással és egyetértésben, amely különleges példaként szolgálhat, reményt adhat a béke megvalósítására a Közel-Keleten.”

Az elmúlt években többször is felhívták a SodaStream fogyasztókat a termékek bojkottálására azzal az indokkal, hogy a cég egyik üzeme Maaleh Adumimban, a Zöld vonal mögötti megszállt területeken működik. 2015-ben a cég áttette az üzemet Lahavim környékére, így mára már egyetlen gyáregysége sem található a Zöld vonalon túl.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.