Izrael visszahívta egyiptomi nagykövetét

Az izraeli-egyiptomi határfal - fotó: Wikipedia

Izrael biztonsági okokból átmenetileg visszahívta nagykövetét Egyiptomból – közölte kedden az izraeli hírszerzés.

„Biztonsági okokból nem engedélyezték, hogy az izraeli nagykövetség személyzete visszatérjen Kairóba” – áll a Sin Bét belbiztonsági szolgálat közleményében. A közlemény arra nem tért ki, mikor hagyta el a nagykövetség személyzete Egyiptomot.

A The Telegraph című brit napilap, amely elsőként számolt be a hírről kedden, úgy tudja, hogy David Govrin nagykövet 2016 vége óta tartózkodik Izraelben.

Az i24News izraeli internetes televízió szerint az izraeli kormány reméli, hogy a nagykövet a közeljövőben visszatérhet állomáshelyére.

Egyiptomban több merényletet is elkövettek az utóbbi időben, az egyiket egy Kairó központjában álló templomban decemberben. A támadásnak 26 halottja volt.

Izrael 2015 szeptemberében nyitotta meg új nagykövetségét az egyiptomi fővárosban, négy évvel a diplomáciai képviselete előtt tartott tüntetések után, amelyek következtében kimenekítették a nagykövetség személyzetét.

Egyiptom egyike a két arab országnak, amely békeszerződést írt alá Izraellel, elsőként 1979-ben. A másik ország Jordánia. Egyiptom és Izrael kapcsolata Hoszni Mubarak elnök bukása után zuhant a mélypontra, amikor tüntetők tömege 2011. szeptember 9-én megostromolta az izraeli nagykövetséget.

Izraeli vezetők szerint a biztonsági együttműködés stabil a Mohamed Murszi iszlamista elnök megdöntése mögött álló Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök hatalomra jutása óta.

David Govrin 2016 augusztusában nyújtotta át megbízólevét Szíszi elnöknek.

Izrael januárban biztonsági fenyegetések miatt utasította a Sínai-félszigeten tartózkodó valamennyi állampolgárát, hogy késlekedés nélkül hagyják el a térséget.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo