Trillili-trallala, megvan a 2023-as Eurovíziós Dalfesztivál izraeli indulója, Noa Kirel

A minap egy orvosi váróban egy úr a Kneszet választások lehetséges kimenetelét ecsetelte a telefonban, a lánya meg az Euroviziós esélyeinket, úgyhogy ne legyintsünk a hírre.

Noa Kirel 21 évesen popikon Izraelben, énekes, műsorvezető és színész. Minden díjat megnyert, a legjobb izraeli színésznek járó MTV Europe Music Awards díját négyszer is.

Osztrák és marokkói felmenők gyermekeként született Ranaanán. Egy súlyos gyermekkori betegség idején a rabbi tanácsára vette fel a Noa nevet, hogy az kimenekítse őt a veleszületett bajból. A rabbi azt is megjósolta, hogy táncosnő lesz. Majdnem.

Noa Kirelt egy televíziós dokumentum sorozatban láthattuk először. A műsorban Kirel és édesapja szerepelt. A HOT Pushers azokat a szülőket követi nyomon, akik anyagilag is komolyan támogatják a gyermekük szórakoztató-ipari karrierjét.

15 éves volt, mikor igazán berobbant a „Killer” című dallal, ami rögtön botrányt kavart, mert a kislány igazi R&B vagy hip-hop énekes módjára szexi volt a klipben, és ez sokakban kiverte a biztosítékot. De a karrierjének jót tett.

Az elmúlt néhány évben 12 különböző kislemeze került az izraeli toplisták első két helyére, és több mint 550 millió megtekintést ért el a YouTube-on. „Hármas fenyegetésnek” becézik, mert énekesnőként, színésznőként és táncosként is kiváló. (Csak igaza lett a rabbinak!)

Filmekben, reklámokban szerepelt, és az X faktor zsűrijében is láthattuk, miközben rendes izraeli lányként a katonai szolgálatát töltötte az IDF zenekarában. Onnan – nagy ugrás – az amerikai Atlantic Records lemeztársasághoz szerződött.

A tavalyi dobása pedig a Trillili-trallala volt, amelyben Ilan Peled izraeli komikussal a poplíra paródiáját mutatták be. Bombasikerrel.

A KAN állami televízió és a Galats rádió tíz szakértőjéből álló izraeli Eurovíziós bizottság 78 ismert művész közül választotta Kirelt, aki azonnal elfogadta a felkérést, a Kan pedig azonnal tudatta a világgal, hogy Noa lesz Izrael képviselője az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Tavaly a fesztivált az ukrán Kalush zenekar nyerte, és ezzel Kijevé lett a következő show megrendezésének joga. A háború miatt ez most lehetetlen, ezért a szervezők a második helyezett hazájával, Angliával tárgyalnak. A helyszín tehát még nem ismert, de egy versenyző neve már igen. Izrael képviselője: Noa Kirel.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.