Araboknak álcázott izraeli egységet tartóztatott le a palesztin rendőrség Nabluszban

Illusztráció - fotó: Wikipedia

Ritka eset történt szombat este Ciszjordániában: két, Duvdevan egységhez tartozó katonát fedtek fel akció közben a palesztin rendőrök a nabluszi főutcán, letartóztatták, majd kihallgatták őket. Később visszaadták őket az izraeli hadseregnek, miután magasrangú izraeli tisztek is beavatkoztak a drámai, de békésen végződő esetbe. A katonákat nem bántalmazták, nem sérültek meg, tehát orvosi kezelésre sem szorultak. A palesztinok a katonák birtokában lévő felszerelést is visszaszolgáltatták a hadseregnek, többek között az autót, fegyvereket és rádióadóvevőt.

Egyelőre nem világos, hogy miként buktak le a miszta’arvim1 és hogyan fogták el őket. A hadsereg közlése szerint vizsgálják az incidens körülményeit.

  1. A Területek arab lakossága közé vegyülő, és álruhában ott dolgozó katonai egységek. Az arab lakosság öltözködését, életmódját, szokásait és nyelvét jól ismerik. Héberül “miszta’arvim”-nak nevezik őket, az arab “musta’arabi” kifejezés alapján – “akik az arabok között élnek”. Ezt a kifejezést eredetileg a 15. század eleji spanyolországi kiűzetés után az arab országokba érkező zsidók aggatták azokra a zsidókra, akik már korábban Egyiptom, Szíria, Irak, Libanon, és Erec Iszrael területén éltek. A hírben említett “miszta’arvim” valószínűleg munka közben buktak le, és a palesztin rendőrség az életüket mentette meg. Lásd még: Fauda.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet