A rendőrség letartóztatta egy bináris opciókkal csaló vállalkozás vezetőjét

Fotó: Christoph Scholz / Flickr

Az izraeli rendőrség Tel-Avivban letartóztatta egy bináris opciókkal csaló vállalkozás vezetőjét, és elkobozta a cég számítógépeit – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap kedden.

Több hónapig tartó titkos nyomozás után fogták el Eliran Szaádát, akit külföldi “rászedett” áldozatok több mint félmillió dolláros (150 millió forintos) kifosztásával gyanúsítanak. Csalással, hamis könyveléssel, megtévesztéssel, hamisítással és zsarolással vádolják a bináris opciókkal kereskedő vállalkozás 38 éves főnökét.

Szaáda Express Target Marketing nevű cége működtette a SecuredOptions és az InsideOption nevű vállalatokat, amelyek csaló módszerekkel, bináris opciókkal kereskedve komoly pénzösszegeket sajtoltak ki külföldi áldozataikból.

Szaádát egy szingapúri nő ügyvédjének panasza alapján tartóztatták le, akitől a cég hamis néven bejelentkező ügynökei több mint félmillió dollárt csaltak ki. Ugyanezt a vállalatot már tavaly novemberben két svéd testvér is megvádolta, akiket majdnem százezer euróval (mintegy harmincmillió forinttal) csaptak be, majd többet nem válaszoltak telefonhívásaikra.

A csalással pénzhez jutó cég dolgozói álneveken mutatkoztak be, és azt állították, hogy Londonból telefonálnak, de a svéd testvérpár kinyomozta, hogy egy Tel-Avivban lévő irodából érkeztek a hívások. Miután történetüket tavaly nyilvánosságra hozta a The Times of Israel, ők visszakapták a pénzüket.

A honlap szerint Izraelben már mintegy tíz éve futnak az évente több milliárd dollárt beszedő, a tel-avivi telefonközpontokban több ezer izraelit foglalkoztató, nemzetközi bináris opciós csaláson alapuló vállalkozások, amelyek “mindent vagy semmit alapon” busás hasznot ígérnek rövid távú befektetésekért cserébe, de gyakorlatilag szinte sohasem engedik nyerni a rászedett befektetőket.

A kneszetben idén februárban elkezdték egy működésüket törvényen kívül helyező törvény előkészítését. Az ellenük megindított törvénykezés hatására az utóbbi hónapokban több cég tulajdonosa áruba bocsájtotta vállalkozását, illetve megpróbálják külföldre költöztetni irodáikat.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo