Rózsás madártej

Sávuoti ajánlat: Rózsás madártej - fotó: Szabó Balázs

Ha savuot, akkor mindenkinek először a túrós palacsinta ugrik itt be, de ezen kívül is minden, ami tejes. Sajttorták, túrós, tejfölös, zöldséges piték, rakott zöldségek, és még sok minden más. Igyekszem majd több receptet is hozni az ünnepig, elsőként most nagy kedvencemet, madártejet csináltam, és kicsit megbolondítottam. A terv az volt, hogy a malabi ízvilágát csempésszem bele a mi kis magyar – illetve eredetileg nagyon is francia – desszertünkbe. Azt hiszem, sikerült, és végeredmény szép is és finom is, már akinek persze bejön a rózsavíz, mert tudom, ez bizony szintén egy jó kis vízválasztó. Szerintem a rózsavíz csodálatos!

Az alapkrémet kókusszal főztem, és a végén a hatás kedvéért az egyik kis habot megforgattam pisztácia és rózsa morzsa keverékében. Szeretem az olyan aránylag neutrális desszerteket, amikkel lehet játszani.

Nagyon gyorsan elkészül, mégis nagyon mutatós, igazi csajos desszert!

Hozzávalók (4-6 adag):

  • 1 liter tej
  • 6 tojás
  • 12+3 dkg kristálycukor
  • csipet só
  • 2 ek. kókuszreszelék
  • fél vaníliarúd vagy 1 tk. vaníliakivonat
  • 2 ek. rózsavíz plusz 5 dkg cukor
  • szárított rózsabimbó, hibiszkuszvirág (vagy piros ételfesték)

Szóval, mint kiderült, a legtöbb recept, amit malabi címen találtam, a sziruphoz ételfestéket használ, ami szerintem kicsit kiábrándító – de aztán megtaláltam a megoldást, ami a hibiszkusz. Szóval elsőként csináltam egy mini hibiszkuszteát: kb. 1 evőkanál hibiszkuszt egy pohárban kb. fél deci forró vízzel leöntök, és hagyom ázni vagy 10 percet. Ezután hozzáadok 2 ek. rózsavizet, 5 dkg cukrot és szirupot főzök. Félreteszem, lehűtöm.

A tojásokat szétválasztom, 3 fehérjét (a többire nincs szükség) 3 dkg cukorral kemény habbá verek. A szirupból 2 evőkanálnyit óvatosan a habba forgatok. A tejet egy lábasban forráspontig melegítem, amikor gőzöl a teteje, a habból evőkanállal, egyesével kis galuskákat formázok. A tejre helyezem és pár pillanat múlva megfordítom. Szűrőkanállal kiszedem egy lapos tálra.

A tejet leveszem a tűzről, beleteszem a kókuszreszeléket és a vaniliát, majd lefedve, 30 percig állni hagyom, hogy a  tej finoman átvegye a kókusz ízét. Ezután a vaniliát kidobom, a  tejet leszűröm, majd forráspontig melegítem.

A hat tojássárgáját fehéredésig keverem a kristálycukorral és egy csipet sóval. Lassan hozzáadom a meleg  tejet, majd visszaöntöm a lábasba, és állandó kevergetés mellett sodóállagúra főzöm. Egy tálba szedem, a tetejére helyezem a habgaluskákat (egy pár kivételével). Hidegen tálalom.

Egy mozsárban pisztáciát és száraz rózsabimbót apróra török, majd egy mélytányérba teszem a morzsát, óvatosan beleteszek egy habgaluskát és megforgatom, hogy szépen bevonja a zöld-rózsaszín morzsa. A tálalás végén teszem csak bele őket a sodóba.

Beteávon! Hag szameách!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.