IT(t) a lányoknak nincs egyenlő esélyük

Nők számítógéppel - Fotó: Shawncalhoun / Wikipedia
Fotó: Shawncalhoun / Wikipedia

A jeruzsálemi Taub központ kutatása szerint a számítástechnikai diákoknak csak 27%-a nő. Avi Weisz professzor, a központ igazgatója a katonai rádióban elmondta, hogy nem csak Izraelben, hanem az egész világon jellemző a nők alacsony aránya a jól kereső high tech dolgozók között.

Az IT szektorban különösen magas a munkahelyen eltöltött órák száma, ami leginkább a nők számára nehéz, mert nagyrészt rájuk hárul a gyermekek felnevelése is. Elvileg a családi munkamegosztás megváltoztatásával is orvosolható a probléma, de ez egy nagyon lassú folyamat.

Már az iskolában megkezdődik a lányok lemorzsolódása ezen a szakterületen, talán már az általános iskolában, de a középiskolában bizonyosan – állítja Weisz professzor. Nagyon nagyok a különbségek a fiúk és a lányok között a matematika és fizikatanulás, s általában a reáltárgyak magas szintű vállalásában.

Noha sokkal több lány érettségizik mint fiú, az emelt szintű (Izraelben „öt egységes”) matekérettségit már csak 27-30 százalékban teszik le a lányok. Ráadásul a nők ha el is jutnak az IT diplomáig, sokan közülük az oktatásban és más, “család-barátabb” területeken helyezkednek el, és nem a jól fizető high tech iparban.

A rádió honlapja szerint mindez egybehangzik a pénzügyminisztérium néhány hónappal ezelőtti kutatásával, amely szerint Izraelben a bérezés különbségeinek mintegy negyven százaléka az adott munkaterületből keletkezik: vagyis mivel több férfi dolgozik az IT szektorban, ott magasabbak a bérek, és mivel sok nő dolgozik az oktatásban, és az egészségügyben, ott jelentősen alacsonyabbak.

A tudósok szerint ha a nők magasabb számban tanulnának számítástechnikát, az mégis  csökkentené a nemek szerinti javadalmazási különbséget, és egyben jelentősen növelné a GDP-t is, komoly lendületet adna a gazdasági növekedéshez.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.