Izrael 6 legcsodálatosabb vízpartja

Hogy felfrissüljünk

1Jizr a-Zarqa tengerpart, Földközi-tenger

Jizr a-Zarqai kikötő – fotó: Berger Gabi

A nyüzsgő caesareai strandoktól picit északabbra található ez a csendes, sziklákkal és természetes medencékkel tarkított, tiszta vízű strand. A szomszédos, autentikus légkörű arab falu halászhajói festői hátteret nyújtanak a fürdőzéshez.

Ez a szakasz ingyenes, a vízimentőn kívül nincs semmiféle strandszolgáltás, de van egy étterem – vagy inkább bódé -, ahol a fürdőzés előtt, után, közben, helyi mediterrán menüt készít az arab-zsidó csapat (csak hétvégén és ünnepnapokon, hétköznap halásznak).

Ajánlatos egy kört tenni a faluban is (szervezett túrákat itt lehet foglalni).

Megközelítés: a 4-es útról, Caesarea és Maagan Michael között.

2Dor – Habonim tengerpart, Földközi-tenger

Dor tengerpart – fotó: Berger Gabi

Dor – Habonim tengerpart (Tantura) a Habonim és Dor települések közötti, kb. 4 kilométeres partszakasz a Karmel-hegy lábánál, amely a legtagoltabb, legtöbb öböllel és lagúnával tarkított part a Földközi-tenger izraeli részén. A víz egyes helyeken annyira sekély, hogy a parttal szemközti kis szigetekre akár a gyerekek is átgázolhatnak.

A part szinte teljes hosszában a Természet és Parkok Hatósága által fenntartott természetvédelmi övezet. A part déli oldalán található Tel Dor, egy föníciai város maradványa, illetve a Kék barlang.

Megközelítés: a 4-es úton Zichron Yaakov kereszteződésnél Furedis irányába.

3Palmahim tengerpart, Földközi-tenger

Naplemente a Palmahim tengerparton – fotó: ‎Assi Dvilanski

A tömött tel-avivi strandoktól mindössze 10 kilométerre délre, Rishon Lecion városa mellett található ez a szinte érintetlen, természetes állapotában megmaradt partszakasz.

A strand a Palmahim Nemzeti Park része. A területe természeti értékekben gazdag növényi és állati élőhely is (többek között a kihalóban lévő tengeri teknősök egyik utolsó élőhelye). A part és a nemzeti park része Tel Yavne-Yam, a kánaáni időszakból megmaradt kikötő romja, melyet egy, a késő bronzkorban épült fal vesz körül, a kiugró partrészeken látható maradványok pedig a perzsa, görög, római és a keresztes hadjáratok emlékeit őrzik.

A parton mentőállomás, zuhanyzók, WC-k, napernyők, piknikasztalok és egy elsősegély-rendelő is működik nyaranta, az öltözőkben telefontöltőket is felszereltek. Nyitva tartás: 7-19. Belépő: 25-30 sékel a parkolásért.

Megközelítes: a 4-es útról kell letérni a Gan Rave, majd az En Hakore kereszteződésnél, onnan nyugat felé Palmahim kibuc irányába.

4Coral Reef tengerpart, Vörös-tenger, Eilat

Coral Beach – fotó: Silló Sándor

A Coral Reef strand az Eilati Öbölben, a várostól 5 kilométerre délre fekszik, természetvédelmi terület. Itt találhatóak az országban egyedülálló, a világon legészakabban fekvő korallzátonyok. A korallstrandon búvárfelszerelés nélkül – az erre a célra kialakított hidakról és megfigyelő állomásokról -, vagy snorkelezve, a víz felszínén lebegve, de akár profi búvárfelszereléssel is csodálhatjuk ezt a különleges ökoszisztémát: 1200 színesebbnél színesebb halfajta, 250 különféle korall- és tömérdek különleges állat- és növényfaj otthona ez. A korallzátonyok védelme érdekében nemcsak a látogatók száma korlátozott, de a rezervátum szabályainak betartását is szigorúan ellenőrzik és végrehajtatják.

A parton igénybe vehető szolgáltatások: üzlet, zuhanyzók, WC-k, napernyők és napozóágyak, felszerelés bérlés. Nyári nyitva tartás: 9-17. Belépődíj: 21-35 sékel.

Megközelítes: a Delfin-zátony és a tabai határátkelő között.

5Ein Bokek, Holt-tenger

Sósziget az Ein Bokek-i parton – fotó: Frank Peti

Az Ein Bokek-i szabadstrandok a Holt-tenger délnyugati részének a szállodasor közelében található, nem túl zajos szakasza. A vadonatúj, 4 km hosszú sétányon keresztül könnyen, akár babakocsival is megközelíthetők a széles, homokos strandok, ahol nyugágyak, zuhanyok, napernyők, sporteszközök és játszóterek szolgálják a strandoló közönséget. A sétánynál Segway-t is lehet bérelni.

Tűzgyújtás, sátorozás kizárólag az ünnepek alatt megengedett az arra kijelölt területeken.

Megközelítés: Jeruzsálem felől az 1-es úton a Lido elágazásig, a 90-es bekötőútról dél felé a szállodasorig.

6Jardenit

Jardenit – fotó: Berger Gabi

Ez nem tengerpart, hanem a Jordán-folyó egy csodálatosan szép szakasza a Degania és az Alumot gátak között. A víz ezen a szakaszon mély, de alig folyik. Szabad az ugrálás!

A parton vadkempingezni is lehet. A közelben több kajak- és csónakbérlő hely is található.

Megközelítés: a 90-es útról Kineret településig, onnan a kiírást követve az Eukaliptusz ligeten keresztül közvetlenül a keresztelés helyét elhagyva a folyó menti földútról.

Powered by