Vietnámi startup cégek Izraelben

A távol-keleti országból érkező vállalkozások meghívást kaptak az ötnapos Start Jerusalem versenyre

A november 1. és 5. között zajló Start Jerusalemen 35 ország (jellemzően európai és észak-amerikai) fiatal vállalkozói mutatják be legújabb, még fejlesztési szakaszban lévő webes és mobiltechnikai eszközöket, applikációkat gyártó startup cégeiket.

A szentföldi megmérettetést mindenhol helyi selejtezők előzik meg, melyet az országban működő izraeli követségek hirdetnek meg. Hanoiban a nagykövetség szakemberei mellett a vietnámi Tudományos és Technológiai Minisztérium szakértői is részt vesznek a pályázatok utolsó körös bírálatában. A helyi győztesek meghívást kapnak Jeruzsálembe, ahol több startup szemináriumon is részt vehetnek, megismerkedhetnek a szakterületük izraeli vállalkozásaival, és bővíthetik nemzetközi kapcsolataikat. Az eseményt a külügyminisztérium szponzorálja.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy vietnámi vállalkozók izraeli technikai újításokról hallhatnak. Tavaly szeptemberben a Hanoi Népi Bizottság az izraeli nagykövetséggel és a vietnámi alapítású, 19 országban leányvállalattal rendelkező FTP technológia céggel közösen tartott konferenciát izraeli startup sikertörténetekről. A konferencián részt vett Viong Dinh Hue miniszterelnök-helyettes, aki hangsúlyozta: „Egy olyan növekvő gazdaságnak, mint a vietnámi, tanulnia kell más országoktól, köztük Izraeltől is”.

Izrael és Vietnám jövőre ünnepli diplomáciai kapcsolatfelvételének 25. évfordulóját. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2010-16 között több mint ötszörösére nőtt, és idén tárgyalások kezdődtek egy szabadkereskedelmi megállapodásról is, amely akár 3 milliárd dolláros éves forgalmat is lehetővé tenne. 2017 első negyedévében 25 izraeli befektetési projekt összesen 46 millió USD értékben indult Vietnámban.

Az izraeli-vietnámi kapcsolat más területeken is virágzik. Márciusban Reuven Rivlin elnök eljutott a délkelet-ázsiai országba, ahol számos együttműködési megállapodást írt alá az oktatás és a gyógyászat terén vietnámi partnereivel. Izrael többek között szerepet vállalt egy 300 férőhelyes, legújabb technológiával felszerelt kórház építésében is. Júliusban a vietnámi tudományos és technológiai miniszter, Chu Ngoc Anh részt vett egy gazdasági, tudományos és technológiai együttműködést ösztönző konferencián Izraelben. Egyre több vietnámi gazda használja a fejlett izraeli mezőgazdasági technológiákat, a csöpögtetéses öntözési rendszert, a biogazdálkodási újdonságokat, az üvegházakban egyre több helyen föld helyett vízkultúrán termesztik a salátát, káposztát és más zöldségeket. Vietnám fontos partner az izraeli védelmi ipar számára, az ország 2020-ig több lépcsőben korszerűsíti hadseregét, az elmúlt évek során többek között rakétákat, radarrendszert vásároltak Izraeltől, de a potenciális együttműködés lehetősége a fegyverembargó 2016 végi feloldása óta megsokszorozódott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times of Israel