“Azonnal megsemmisíteni”: 11 millió, agresszív fajból való szalmonellával fertőzött tojás került forgalomba

Ne vigyük vissza a boltba

Az Egészségügyi Minisztériumban a megbetegedések fokozódását észlelték, a Földművelésügyi Minisztérium pedig megállapította, hogy a szalmonella-fertőzött tojásokat a Jes Maof cég hozta forgalomba, melyeknek forrása a Goren mosáv baromfitenyésztője.

A fertőzött tojások – fotó: Egészségügyi Minisztérium

Bár a Földművelésügyi Minisztérium állaspontja szerint a szalmonella hőkezeléssel elpusztul, és általában csak azt ajánlják, hogy a tojásokat ne együk lágyan, ezúttal az Egészségügyi Minisztérium elrendelte, hogy a másodlagos fertőzés elkerülése érdekében a tojásokat haladéktalanul meg kell semmisíteni! Mivel a tojásos dobozok is fertőzöttek, a minisztérium arra kéri a nagyközönséget, hogy a betegség terjedését megelőzendő, ne vigyék vissza a boltba a tojásokat, hanem dobják ki őket.

Az Egészségügyi és Mezőgazdasági Minisztérium arról számolt be, hogy a szalmonella Enteritidis nevű fajának észlelése után azonnal megszüntették a tojások forgalmazását a válogató állomásról. Szerintük, bár nagy mennyiségű tojásról van szó, az Izraelben forgalomba hozott tojások legfeljebb 1%-át teszik ki.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz