Az igazi Don Juan, akit mindenki elcsábít. Madeirával, Lisszabonnal flörtöltem, és udvaroltam Bécsnek. Egy öreg dáma, aki mindig visszavár. Párizs is riszálta magát nekem. Delhi egzotikus láz volt, London: egyestés kalandok. A kínai városok idegen nők maradtak. München, Prága gyönyörű hölgyek, egy krigli sörrel, Barcelonával tudnék élni, de otthon várt az asszony. Jól megvoltunk, szerettem is, túl voltunk az aranylakodalmon; Budapest.

De a szerelem csak most kezdődött. Még nem lett az enyém. Két éve nézem, szégyenlősen. Most megpróbálom elmondani, mit érzek. Színek nélkül, mert úgy nehezebb. Izrael; fekete-fehérben.

Kezdjem a tengerrel, amely mindig a közelemben maradt, a madarakkal, akik minden képen átrepültek?

Nappal 50 fok volt, ezért hajnalban  – még sötét volt – felmentem a hegyre Tiberias fölött. Feljött a Nap a Kineret túloldalán. Jézus léphetett ilyen óvatosan a vízre, mint a hajnali Nap fénye.

Aztán este a Carmel hegy mögött lement. A fényképezés hőskorában Daguerre és Niepce fekete-fehér tájairól leírták a kritikusok, hogy milyen színeket látnak a képen. A fantázia helyett ma a képek színesek. De azért látjátok így is?

Szerencsémre minden este megnézhettem a Napot, ahogy elbúcsúzik a Haifai-öböltől. Sosem köszönt kétszer ugyanúgy. Volt egyszerű szevasz! – és már itt sem volt. Máskor bonyolultan udvariaskodott, vissza-visszanézegetve. Ősszel meg tőrrel a szívében haldokolt, mint egy opera-díva, de másnap reggel ott volt megint.

…és voltak hétköznap délutánok, és hajnalok és Jom Kipur.

…és voltak helyek, ahol 100 méteres körben száznál több kép készült. A Tahana Merkazit, vagy az Azrieli…

Tilos a színes képeket ide keverni! Így szól a fotós-dogma, ezért megteszem. Valósághű fotókból egy kattintásra ezret kapunk. Miért pont a valósághoz legyek hű, csalfa fényekben fürdetett tájaim?

Fotók: a szerző felvételei

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.