A Hamasz továbbra sem hajlandó elismerni Izraelt

A Gázai övezetet uraló Hamasz az erre irányuló követelések ellenére sem hajlandó lefegyverezni magát és elismerni Izraelt, és a radikális iszlamista szervezet helyi vezetője szerint “nincs ember”, aki rábírja őket erre.

Jahja Szinvar fiatalok előtt beszélve csütörtökön kijelentette, nem arról van szó, hogy elismerik-e Izraelt, hanem, hogy

mikor semmisítik meg, “véget vetve létezésének”.

Az arzenáljukról szólva pedig úgy fogalmazott, amennyiben a Ciszjordániát irányító, mérsékeltnek tekintett Fatah mozgalom és annak vezetője, Mahmúd Abbász palesztin elnök “az eljövendő béketárgyalásokon az ellenállás puskáira támaszkodhat, az erősebb tárgyalási pozícióba helyezi majd a palesztinok ügyét”.

Megfogadta: az Izraellel a jövőben vívott háborúban úgy szétverik majd hadseregét, hogy azt sosem heverik ki. A Hamasztól egy megállapodás értelmében december 1-jével veszi át a Fatah mozgalom a Gázai övezet közigazgatását. Számos vitás kérdést még nem rendeztek, így az iszlamista szervezetnek alárendelt milíciák ügyét sem. A felek várhatóan november végén újabb tárgyalási fordulóra ülnek össze Kairóban.

Az izraeli kormányhoz hasonlóan az Egyesült Államok is úgy foglalt állást csütörtökön, hogy a Hamasznak el kell ismernie Izrael létét, és le kell mondania az erőszakról ahhoz, hogy szerepet vállalhasson egy olyan leendő palesztin egységkormányban, amelyet elismernek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo