Izraelinfo Hírszüret – Csütörtök

A palesztinok befagyasztanak minden kapcsolatot az amerikai kormányzattal

A Palesztin Hatóság befagyaszt minden kapcsolatot az amerikai kormányzati tisztviselőkkel, mert Washington a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) ottani irodájának bezárásával fenyegetőzött – közölte az izraeli média.

A PFSZ szóvivője is megerősítette, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök utasítást adott minden amerikai kormányzati kapcsolat beszüntetésére.

Az ügy előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzata azzal fenyegetőzött, felfüggeszti a PFSZ washingtoni irodájának működését, mert megszegte azt az amerikai törvényt, amely szerint nem kezdeményezhet és nem támogathat Izrael-ellenes jogi lépéseket a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Két hónappal ezelőtt Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság és a PFSZ elnöke viszont nyilvánosan arra szólított fel, hogy idézzék be az izraeli vezetőket a Nemzetközi Büntetőbíróság elé. (Izraelinfo, Új Kelet online)

Megvan, ki lesz az új izraeli magyar nagykövet

Izraeli nagykövet lesz Benkő Leventéből, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárából, a jelenlegi tel-avivi nagykövet, Nagy Andor Bécsben folytatja a munkáját. (Index)

A kormány jogtanácsosa szerint törvényellenes a palesztin földek kisajátításáról hozott törvény

Törvényellenesnek nevezte az izraeli legfőbb ügyész azt a törvényt, amellyel a kneszet visszamenőleg legalizálta a palesztin magántulajdonban lévő földeken illegálisan felépített ciszjordániai telepesotthonokat.

Aviháj Mandelblit az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bírósághoz benyújtott szakvéleményében jogszabályba ütközőnek és ítélte a szabályozást és javasolta annak megsemmisítését, miután korábban már bejelentette, hogy nem fogja megvédeni a törvényt, ha megtámadják a legfelsőbb bíróságon.

Aviháj Mandelblit szerdán benyújtott, hetvenkét szakvéleményben fogalmazta meg érveit a kneszet által megszavazott szabályozással szemben. Válasza szerint a törvény diszkriminatív a palesztinokkal szemben, és a nemzetközi törvényekkel szemben is kétségeket vet fel. (Izraelinfo)

Ugyanakkor Mandelblit 1000 olyan telepeslakás kisajátítását engedélyezte, amelyeket egy tévedésen alapuló katonai rendelet alapján palesztin magántulajdonban lévő földekre építettek.

Tömeges elbocsátások az izraeli Teva-nál

Közel egy hónappal az új vezérigazgató, Kare Schultz kinevezése után drasztikus lépésre készül az izraeli Teva vállalat: dolgozók ezreire vár elbocsátás.

Miután a vállalat véglegesen elvesztette kizárólagossági jogait a bevételeinek negyvenöt százalékát biztosító COPAXONE gyógyszer felett, részvényeinek értéke tizenöt százalékkal esett. A cég az izraeli munkavállalók számát mintegy 20 százalékkal csökkenti, nagyjából 6860 dolgozó kap a közeljövőben felmondást.

Ezzel egyidőben felmondanak Michael Haydenek is, aki az új gyógyszerek kifejlesztéséért volt felelős. (Izraelinfo)

Orvosi kanabiszt a gyógyszertárakból

A jövő év elejétől izraeli gyógyszertárakban is elérhető lesz az orvosi kanabisz. Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint az értékesítéshez szükséges engedélyek jóváhagyása már a közeljövőben várható. Számos gyógyszertár, többek között az országos hálózattal rendelkező legnagyobb drogéria, a Super Farm is részt kíván venni az értékesítésben.

Az értékesítési eljárásban részt venni kívánó gyógyszertáraknak engedélykérelmet kell benyújtaniuk a Minisztériumhoz, amely biztosítja a szigorú tárolási és biztonsági eljárások betartását, valamint a gyógyszerészek felkészítését a termékek forgalmazására. Ma az orvosi marihuánát egyenesen a termelőtől szerezheti be az arra jogosult páciens. A kezelés ára körülbelül 370 dollár egy hónapra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.