Képernyőkép / Youtube

Felmentek az izraeli Teva gyógyszergyártó cég részvényei a tőzsdéken a gyógyszergyárak megreformálásáról ismert dániai Kare Schultz vezérigazgatói kinevezésének hírére – jelentette a Háárec kedden.

A tel-avivi tőzsdén 17, New Yorkban 22%-ot ugrott a Teva értéke az új vezérigazgató megtalálását követően. Az előző igazgató már több mint 7 hónapja elhagyta a vállalatot, az új vezér személyét hétfőn jelentették be.

Az eddig a H. Lundbeck nevű dániai cég élén álló Kare Schultz így már munkába állása előtt több mint 3 milliárd dollárt (több mint 800 milliárd forintot) hozott az évek óta gyengélkedő izraeli óriásvállalatnak.

“Az új vezérigazgatónak bizonyítottan gazdag tapasztalata van a forradalmi stratégiák építésében az újjászervezés és a hatékonyságnövelés mellett. Stratégiai és működési tapasztalata nem csak a szabadalmaztatott, hanem a generikus gyógyszerek terén is hasznosítható.” – jelentette ki róla Steven Tepper gyógyszeripari elemző.

Az 56 éves Schultz Petach Tikvára, a cég izraeli székhelyére költözik, és erőfeszítéseit nagylelkű, évi 40 millió dolláros (több mint 10 milliárd forintos) fizetéssel és részvényekkel honorálják.

- Hirdetés -

Az amerikai gyógyszerkörökben is kiemelkedő javadalmazást Ori Hershkovitz befektetési igazgató a hosszas, kétségbeesett igazgatókereséssel magyarázta, mivel hónapig nem találtak alkalmas személyt a súlyos gondokkal küzdő Teva igazgatói székének elfoglalására.

Az izraeli Erez Vigodman, az előző igazgató februárban lemondott, miután tavaly sikertelen óriásfelvásárlásokkal súlyos adósságokba hajszolta a céget, amely idén a második negyedévet 6 milliárd dolláros (mintegy 1600 milliárd forintos) veszteséggel zárta.

A Teva részvényei a bejelentésig 80 %-ot estek 2015 nyarához képest, amit minden izraeli megérezhetett, ha a nyugdíj-megtakarításainak egy részét ennek a cégnek a részvényeibe fektették.

“Olyan ember vagyok, aki szereti az inspiráló kihívásokat.” – nyilatkozta Schultz hétfőn a Bloomberg tévének. “Fontos, hogy nagyon gyorsan világos stratégiát teremtsünk és irányába tereljük a vállalatot.” – tette hozzá.

Az új igazgató korábban fordulatot hozott a Lundbeck élén, 2 év alatt megháromszorozta részvényeinek értékét. Egyik első lépése ezer alkalmazott elbocsájtása volt, amivel 17 %-kal csökkentette a bérköltségeket.

Piacra dobott több új gyógyszert, és levezényelt egy több mint 3 milliárd dolláros (több mint 800 milliárd forintos) szerkezetátalakítási programot, de a Tevánál a lap szerint ennél jóval nagyobb kihívások várnak rá.

- Hirdetés -
FORRÁSMTI / Izraelinfo