Warren Buffett megmenti a Tevát?

Fotó: Open Grid Scheduler / Flickr

A Berkshire Hathaway Inc. csütörtökön bejelentette, hogy részesedést vásárolt a Magyarországon is jelen lévő, súlyos gondokkal küzdő izraeli Teva gyógyszergyárban.

Warren Buffett sztárbefektető befektetési alapja közölte, hogy a múlt év végén mintegy 360 millió dollár értékben 18,9 millió részvénye volt a világ legnagyobb generikus gyógyszergyártójában.

A bejelentést követően a Teva papírja 10 százalékkal emelkedett a New York-i tőzsdén. Az izraeli óriáscég az Allergan vállalat Actavis nevű generikus részlegének tavalyelőtti megvásárlása miatt adósodott el, és került nehéz pénzügyi helyzetbe.

A Tevát több mint 30 milliárd dolláros adósságteher nyomja. A bajokat tetézte, hogy megjelent a Teva COPAXONE nevű, úttörő szklerózis multiplex elleni gyógyszerének generikus változata, miután lejártak a vállalat kizárólagossági jogai. A Teva nettó nyereségének mintegy 45 százalékát tavaly a COPAXONE-ból nyerte.

Még decemberben nyilatkozta a gyógyszeróriás, hogy izraeli dolgozóinak felétől készül megválni és külföldre helyezi működésének jelentős részét.

- Hirdetés -

A Teva szinte teljesen felszámolta izraeli gyártási kapacitásait, teljes gyárakat zárt be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkentette a termelést. A vállalat Petach Tikvn működő központjában a dolgozók negyvenöt százalékát tervezték meneszteni, és ettől a lépéstől adminisztrációs költségeik megfelezését remélték akkoriban. Két izraeli gyártóüzemet is bezártak, és a gyártósorokat főként Indiába és Kínába készültek áthelyezni.

A Netanyán dolgozó kutatási és fejlesztési központ háromszázötven munkatársának is új munkát kellett keresni, mert azonnali hatállyal felszámolni készültek a pre-klinikai teszteket.

Izraeli dolgozóinak negyedétől válhat meg a Teva

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo