Tüntetések országszerte a korrupció ellen

A múlt heti tüntetéshez hasonlóan szombat este ismét több tízezren gyűltek össze Tel-Avivban a Rotshild sugárúton rendezett korrupció ellenes tüntetésen. A tömeg Netanjahu lemondását, a rendőrségi nyomozás folytatását követelte. A legtöbbször a „szégyen-szégyen” felkiáltás hangzott el, de a „Netanjahu-t a börtönbe”, a „Király meztelen” feliratok sem hiányoztak. Miután a felvonulók elérték a Habima színházat a rendőrség biztonsági okokra hivatkozva leállította a kihangosítást, válaszul a tömeg megindult a katonaság központi épülete felé, rövid időre blokkolva ezzel az Azrieli kereszteződés forgalmát is.

Hasonló megmozdulásokra került sor az ország több pontján, Naharián, Haderán, Afulán, Netanján, Rison Lecionban, Modiinben, Beer Sheván és Jeruzsálemben, ahol mintegy 150 tüntető vonult a miniszterelnöki rezidenciához, megígérve, hogy mindaddig visszatérnek, amíg nem sikerül kiseperni a korrupciót a kneszetből és a kormányból. Haifán a demonstrálók a „Hazánk nem eladó” és „Szégyenletes ország, korrupt kormánya” jelszavakat skandálták.

Izraelinfo logoFolytatódik David Bitan kihallgatása

Vasárnap délelőtt immár harmadszorra kérdezik ki David Bitan kneszet képviselőt, a koalíció elnökét, Netanjahu egyik leghívebb fegyverhordozóját. A politikust a rendőrség azzal vádolja, hogy Rison Lecion polgármester helyetteseként és kneszet képviselőként is különböző érdekcsoportok, köztük az alvilág szereplőinek tett különböző szívességeket, cserébe tetemes pénztartozásainak rendezéséért. Bitan tagadja a vádakat és mindenben együttműködik a rendőrséggel.

Izraelinfo logo

Rakéták Szderotra

Rakéta csapódott be pénteken a dél-izraeli Szderotban, sérültek nincsenek, csak anyagi károk keletkeztek. A hadsereg tájékoztatása szerint a rakétát a Gázai övezetből indították. A városban megszólaltak a légvédelmi szirénák. A keletkezett robbanásban autók rongálódtak meg, a rendőrség szombat este fedezte fel, hogy az egyik rakéta egy szderoti óvoda közelében ért földet. A hétvégén összesen hat rakétát indítottak a város ellen. Válaszul izraeli vadászgépek Hamász célpontokat támadtak.

Izraelinfo logo

A fogyatékkal élők tovább demonstrálnak

Vasárnap reggel ismét utcára vonult a fogyatékkal élők egy csoportja, lezárva az Arlozorov és Namir utcák kereszteződését. A Szakszervet tel-avivi székházánál demonstrálók elutasítják a több mint egy hónapja kötött megállapodást és továbbra is azt követelik, hogy a rokkant nyugdíj mértékét az aktuális minimálbérhez igazítsa a kormány.

Izraelinfo logo

109 középiskolában szünetel az oktatás

A déli országrész több középiskolájában folytatódik a tanársztrájk, mert továbbra sincs előrelépés a Tanárunió és az oktatási minisztérium tárgyalásaiban. A múlt heti északi és középső országrészben tartott tiltakozását követően, ezúttal a Negev régióban szünetel a tanítást, mintegy 40 ezer diák maradt ma otthon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.