A Hamász kész átadni a fegyvereit a PFSZ-nek

A Hamász – bizonyos feltételekkel – hajlandó felszámolni a fegyveres szárnyát, és átadni fegyvereit a Palesztinai Felszabadítási Szervezetnek. Egyik vezetőjük közölte, hogy a Hamász akkor fegyverzi le magát, ha képviseletet kap a PFSZ Központi Tanácsában – melynek közeli ülésére két napja meghívót kaptak. A szervezet lehetőségnek tekinti, hogy nemzetközileg elismert politikai szervezet részévé válhat.

Néhány héttel ezelőtt Yahya Sinwar, a Hamász gázai vezetője azt nyilatkozta, hogy a palesztin megbékélési folyamat közel van a kudarchoz, mert nem tudtak megegyezni a szervezet fegyveres szárnyának feloszlatásáról.

Izraelinfo logo

Románia egyelőre nem helyezi át izraeli nagykövetségét

Románia csak akkor venné fontolóra izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe, ha újrakezdődnének a közel-keleti béketárgyalások, és az érintett felek közötti közvetlen tárgyalások Jeruzsálem jövőbeli státuszát illetően is eredményre vezetnének.

Erről a román államfő telefonon tájékoztatta Netanjahu  miniszterelnököt, aki pénteken hívta fel Klaus Iohannist, hogy a két ország kapcsolatának fejlesztéséről tárgyaljanak.

Netanjahu nagyra értékelte a két ország közötti “közeli baráti viszonyt”, és köszönetet mondott Romániának azért, hogy (öt másik európai uniós országhoz, köztük Magyarországhoz hasonlóan) tartózkodott azon a decemberi szavazáson, amelyen az ENSZ Közgyűlése elítélte Donald Trump amerikai elnök döntését, amellyel Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerte el. A határozatot 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett fogadta el a közgyűlés.

A román államfő felidézte a szavazatmagyarázat alkalmával is felvázolt román álláspontot, miszerint az izraeli-palesztin konfliktusra csak a békében együtt élő két szomszédos állam, Izrael és Palesztina léte jelenthet méltányos, mindkét fél elvárásait összehangoló megoldást. (MTI)

Izraelinfo logo

Általános sztrájk Jeruzsálemben

Ma reggel az oktatási rendszer kivételével nem működnek a jeruzsálemi önkormányzat szolgáltatásai, beleértve a szemétgyűjtést is. Ez Barkat polgármester pénzügyminiszterrel szembeni harcának a része, mivel az – Barkat szerint – nem növeli a “maanak habira” (főváros támogatása) összegét. A Hitorerut mozgalom aktivistái megváltoztatták a feliratot az önkormányzat által a húrhídra kitett táblákon: “Barkat, nettó Jeruzsálem ellen”.

Izraelinfo logo

Palesztinok tüntettek Betlehemben a görög ortodox egyház ellen

Palesztinok tüntettek szombaton a ciszjordániai Betlehemben, Jézus születésének helyén, tiltakozásul amiatt, hogy a görög ortodox egyház ingatlanokat adott el Kelet-Jeruzsálemben zsidó telepeket bővítő izraeli cégeknek.

Az izraeli ellenőrzés alatt álló Betlehem, valamint a szomszédos Bét-Sahúr és Bét-Dzsala önkormányzata az ortodox karácsony alkalmából tartott ünnepségek bojkottjára szólította fel a híveket.

A jeruzsálemi görög ortodox pátriárkát gyakran vádolják a palesztinok azzal, hogy ingatlanokat ad el vagy bérbe Izraelnek. Folytatás >>

Izraelinfo logo

Politikusok mondták

Avi Gabáj, a Munkapárt elnöke azonnali választásokat követel: “A kormány csak magával és a túlélésével foglalkozik, ezért Izraelnek választásokra van szüksége. Nem fordultam jobbra, az igazat mondom.”

Yitzhak Yosef, Izrael főrabbija ellenzi a terroristák halálbüntetését: “Semmit nem nyerünk vele. Nem vagyunk Szanhedrin. Ha zsidó terroristát fognak el – a halacha nem támogatja a halálbüntetést.”

David Amszalem, a koalíció vezetője a kneszetben: “Én hajlandó lennék arra, hogy megszakítsam feleségemért tartott sivát, hogy a szombat védelmében szavazzak.”

Yair Lapid, a Jes Atid vezetője: “Ha megválasztanak, először a Munkapártot és a Likudot hívom fel, hogy közösen nemzeti egységkormányt alakítsunk.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.