A U2 izraeli street art művészekkel csináltatta meg a legújabb videoklipjét

Egy izraeli művészcsoport, a Broken Fingaz készítette el a U2 együttes legújabb klipjét a „Get Out Of Your Own Way” című számhoz. A politikai üzenetekkel és kritikával teli dalt az együttes vezetője és szövegírója, Bono levélnek szánta a lányainak, és két napja (január 18.) tették közzé először a U2 Facebook oldalán.

Az analóg módszerrel, két- és háromdimenziós papírkivágásos animációs technikával készült klip is tele van direkt politikai utalásokkal, szerepel benne Donald Trump, elválasztó fal, vízbe fulladt menekült gyerek és sok-sok Klu Klux Klan figura.

„Ezek a Broken Fingaz-ék nagyon ügyesek, a feladatot is megoldották és művésziek is” –nyilatkozta Bono a The Art Newspaper-nek. „Amikor mindenki az ünnepekre volt rákattanva, ők egyedülállót alkottak. Nem adtunk nekik támpontokat, mondhatjuk úgy, hogy eléggé békén hagytuk őket.”

A Broken Fingaz művészkollektíva 2001-ben alakult Haifán, a csapattagok nevét nem árulják el. Pszichedelikus, erotikus és egyre inkább politizáló, kritikus társadalmi és politikai üzeneteket tartalmazó alkotásaikat nem csak szülővárosukban, de külföldön is kiállítják. Legutóbb a berlini Urban National Museum megnyitó kiállításán szerepeltek ezzel a matricás-könyvet imitáló festménnyel, szuper-hősök helyett a közel-keleti konfliktusnak a médiából jól ismert képeivel.

Fotó: Broken Fingaz Crew / Facebook

Haifán pedig az 1905-től 1948-ig Haifától Libanonba, Szíriába és Szaúd-Arábiába közlekedő vasútvonal állomásait idéző graffitikkel nosztalgiáznak mostanában, arra emlékeztetve, volt már példa errefelé is nyitott határokra és szabad mozgásra.

A haifai kikötőben – fotó: Broken Fingaz Crew / Facebook

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.