Függetlenül attól, hogy kire szavaztatok, baloldaliak vagytok – írja Yoram Yovel professzor a yneten. És többnyire igaza van… 

Ha vannak emberek, akiket ki nem állhatok, azok a baloldaliak. Igen, ezeket a körülöttük lévő valóságtól elrugaszkodott embereket. Fejükkel a felhőkben járnak közöttünk, anélkül, hogy egy pillanatra is oldalra tekintenének, anélkül, hogy fogalmuk lenne róla, hol vannak, ezért óriási kárt okoznak. Kik ezek az emberek? Mi hajtja őket?

Ne bujkálj kedves olvasó, ez nem ők, ez te vagy. Rólad beszélek. Igen, rólad. Bibire szavaztál? Bennetre? Kahlonra? Lapidra? Teljesen lényegtelen. Mélyen a szívetekben, lelketek legmélyén baloldaliak vagytok. Mert izraelinek lenni, ez baloldalinak lenni, és ez nem valami olyasmi, amire büszkék lehetnénk.

Magyarázzátok el nekem, az Isten szerelmére, miért utaztok 70 kilométer per órás sebességgel a baloldali sávban az országúton? Mire jó ez, mit nyertek vele? És az ég szerelmére, honnan van ez a tipikus izraeli szokásotok, hogy mihelyst a forgalom lelassul, azonnal a baloldali sávba vágtok át, és letelepedtek ott. Mi keresnivalótok van ott?

Felfigyeltetek valamikor arra, hogy Izraelben minden közlekedési lámpánál, és minden úton, ahol két vagy több sáv van, az autók először a baloldali sávokat töltik meg, és csak aztán a jobboldalit? És most olyan autókról beszélek, melyek egyenesen folytatják, nem azokról, melyek balra fordulnak. Annyira megszoktuk ezt, hogy már fel sem tűnik. Tudjátok, hogy az egész világon ez fordítva van, és csak nálunk van így?

***

Szeretnék most egy alapfelosztást javasolni az izraeli baloldaliakra. Ez a felosztás lehetővé teszi nektek, hogy meghatározzátok, melyik fajtába tartozik az előttetek araszolgató, baloldali sávot előletek elzáró ember, aki a lámpátok villogásától és ideges dudálásotoktól sem hatódik meg. A felosztás azt is lehetővé teszi, hogy magatokról megtudjátok, hogy melyik típushoz tartoztok. Véleményem szerint háromféle baloldali van Izraelben:

A döbbent baloldali

A megdöbbent baloldali gyakran a leglassabb is. Ehhez a típushoz tartoznak a vallásos baloldaliak. Ez egy olyan közösség, melyről tévesen azt állítják, hogy eltűnt, de az igazság épp az ellenkezője. Itt Izraelben minél inkább vallásos valaki – annál inkább baloldali. Több éves megfigyelés után állítom, hogy van kapcsolat az izraeli sofőr szakállának hossza és a baloldalisága között: minél hosszabb a szakáll, a baloldali annál szélsőségesebb. Aki valaha utazott Jeruzsálembe, tudja, hogy az ultraortodoxok úgy közlekednek a baloldali sávban, mintha az őseik öröksége volna, és a szent földdarab kizárólag az ő tulajdonuk lenne.

Nehéz haragudni rájuk, mert nem direkt csinálják – csak megdöbbentek. A Haredi oktatás, mely rendszerint nem tartalmaz testnevelést és éves osztálykirándulásokat, a szövegek alapos tanulmányozását hangsúlyozza, nem pedig a térbeli tájékozódást. Az eredmény az, hogy az ultra-ortodox ember nem teljesen fogja fel a helyét a térben, és a közúti autóvezetés élményét nagyon nehezen viseli. Kényelmet és biztonságot érez a baloldali sávban való lassú utazásban, és ami közönyös vezetésnek tűnik a mögötte döcögő hosszú gépkocsisor számára, az valójában az úton való tájékozódás hiánya miatti folyamatos sokkos állapot. Figyelem: a sokkos baloldali így is nagyon stresszes, ha rádudáltok, még jobban megzavarjátok.

A tipikus izraeli baloldali

A tipikus izraeli baloldali, mint neve is elárulja, ez a leggyakrabban előforduló baloldali, és ez jellemzi az izraeli autóvezetőt és az izraeli karaktert. Az a mélyről fakadó félelem okozza a bosszantó vezetési stílusát, hogy megszívja. Ez az öntudatlan és valódi erő az, ami a legtöbb izraelit vezeti – az attól való mély félelem, hogy valamiről lemarad, valaki kihasználja, kihagy valami lehetőséget, és megszívja.

A tipikus baloldali tudja, hogy a baloldali sáv a gyorsabb járművek számára van fenntartva, ezért mindig ott van. És ha egyszer ott van, előnye van veled szemben, és nem fogja elhagyni, még ha lassabban is halad tőled. Ezért nincs értelme a villogásnak és dudálásnak. Tudja, hogy a háta mögött vagy, és tudja, hogy előzni akarod, de ő nem balek, így soha nem húzódik jobbra. Nem érdemes idegeskedned, kár az idegeidért.

A gonosz baloldali

A gonosz baloldali a legrosszabb fajta. Ő nem azért utazik a bal oldali sávban, hogy javítsa a saját helyzetét, hanem hogy téged akadályozzon. Egyszerűen élvezi a mögötte lévő forgalom akadályozását. Ehhez a típushoz tartoznak a Jeruzsálemhez 9 km/h sebességgel felkapaszkodó kamionsofőrök, akik balról előzik a jobb sávban 8 km/h sebességgel döcögő kamiont. Ez a fajta gonosz baloldali az oka annak, hogy nem volt más választás, mint a Shaar HaGai út három sávra történő kiszélesítése, de ez sem mindig segít. Ha két, nagyon lassan egymás mellett haladó teherautóval találkozol, akiket nem lehet beelőzni, tudhatod, hogy legalább az egyikük gonosz baloldali.

***

Gonosz baloldali az a sofőr is, aki nagyon lassan vezet az egyirányú úton, de soha nem fog egy picit az út jobb oldalára húzódni, hogy kikerülhesd, ahogy Európában szokás. Az ilyen kimondottan élvezi a mögötte lévő autók hosszú sorának látványát, tehát semmi értelme sincs villogni és dudálni rá. Csak örülni fog neki – a dühöd és a frusztrációd okoz neki élvezetet. Ha hátulról hozzátapadsz, még a fékre is rátaposhat, csak hogy nekiütközz, és te legyél a hibás a balesetért. Vigyázat! Az ilyen emberekről mondja az ismert arab közmondás: “Te félj attól, aki nem fél Istentől.”

Megpróbálom mérsékelni a közöttünk lévő baloldaliakkal szembeni ellenérzésemet, és megpróbálok kicsit kevésbé haragudni rájuk. Ugyanakkor felhívom őket – vagyis titeket -, javítsátok meg utaitokat! Izraeli sofőr testvéreim, nem túl késő megváltozni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet