A forgalmi dugók csak matematikai probléma – állítja egy izraeli cég

Az Ajalon út csúcsforgalomban, Tel-Aviv – Fotó: Itsik Marom / Shuttertock

Izrael közútjainak zsúfoltsága a fejlett gazdaságok között a legrosszabb, de az EcoMotion azt reméli, hogy algoritmus segíthet a forgalomáramlás intelligens irányítására – írja a The Times of Israel.

Az izraeli forgalmi torlódások közel állnak a legrosszabb helyzethez a fejlett gazdaságok között, de egy algoritmus segíthet – állítja egy izraeli cég.

Az ITC, vagyis az Intelligent Traffic Control (intelligens forgalomvezérlés) izraeli informatikai cég is résztvevője volt a Tel-Avivban közelmúltban megrendezett EcoMotion konferencián, ahol a csúcstechnológiával és mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek azt vitatták meg, hogy miként tehetnék hatékonyabbá és tisztábbá a közlekedést.

Az ITC szoftvere valós idejű adatokat gyűjt a közúti kameráktól, majd utasításokat küld a közlekedési lámpák járműáramlás alapján történő manipulálására.

„Az ITC-nek sikerült matematikailag bebizonyítania, hogy sok forgalmi dugó megelőzhető – ha időben beavatkozunk” – mondta Dvir Kenig, a cég társalapítója és technológiai igazgatója, arra hivatkozva, hogy a rendszerüket használó két csomópontban 30 százalékkal csökkent a forgalom.

A cég szerint a közlekedési dugók globális csapás, számításai szerint az átlagos sofőr évente három napot tölt dugóban, ezzel is növelve az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A közlekedési dugók akut problémát jelentenek Izraelben, ahol a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint „a közlekedési infrastruktúra jelentősen elmarad” a legtöbb tagországétól, és „a közúti torlódások az egyik legrosszabb az OECD-ben”.

Az EcoMotion alapítója, Meir Arnon elmondta, hogy az intelligens mobilitás iránti globális érdeklődésnek köszönhetően Izrael az autóipar szereplőjévé vált, jóllehet nem gyárt autókat.

„Az autók megváltoztak” – mondta a befektetőből lett iparos. „Az autók fémből voltak, kerekekkel és rádióval. Ma ezek a dolgok nem számítanak, mindegyiket ugyanazok a cégek gyártják mindenki számára.

„Ma az autógyártókat a vezetési élmény különbözteti meg… a jármű azon képessége, hogy alkalmazkodjon a vezetőhöz” – mondta.

Arnon szerint az izraeli hadsereg és a magán védelmi ipar által kifejlesztett rendszerek – nevezetesen a felügyeleti, kommunikációs és szenzoros technológia – központi szerepet játszottak az autógyártók számára.

A területén több mint 600 induló vállalkozással – „a Szilícium-völgy után” – Izrael a „mobilitás központjává” vált – mondta Arnon, megjegyezve, hogy 35 globális autóipari vállalat működik az országban, köztük a General Motors.

„A járművek jövője a járműveken kívül rejlik – a felhőben, a telefonjainkban, bizonyos mértékig az autókban, és mindezek az elemek nyitott platformot hoznak létre” – mondta Gil Golan, a GM helyi műszaki központjának vezetője.

„Ez a nyitott platform az innováció és a kreativitás terepe, amiben az izraeliek jók.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.