Izrael: Irán a tűzzel játszik

Izraeli F-16-os vadászgép - fotó: IDF

Izrael óva intette Iránt a szíriai polgárháborúban játszott szerepe miatti feszültség fokozásától.

“Készen állunk a legszélsőségesebb intézkedésekre, ha szükséges” – mondta az Interfax orosz hírügynökségnek Izrael moszkvai nagykövete szombaton. “Irán és szövetségesei állig fel vannak fegyverkezve” – fogalmazott Geri Koren. Szerinte az eszkaláció rendkívül veszélyes lenne, és Izrael erről beszélni fog Oroszországgal. Mint mondta, szorosabb politikai és katonai együttműködésre van szükség.

Az izraeli légierő parancsnoka szerint az izraeli légifölény nem károsult: “A szíriai védelmi létesítményeket az első libanoni háború óta nem támadtuk ilyen intenzitással.”
A hadsereg az Izrael területe elleni komoly iráni támadásnak nevezte az incidenst, és figyelmeztetett, hogy “a szíriaiak és az irániak a tűzzel játszanak”. Ronen Manelisz tábornok úgy fogalmazott: Irán olyan “kalandba” rángatja a térséget, amelyről nem tudja, hogyan fog végződni.

Hoszein Szalami, az Iráni Forradalmi Gárda megbízott parancsnoka nem ismerte el Izrael állítását, miszerint lelőtték a drónt. “Nem erősítünk meg Izraelből érkező ilyen híreket” – jelentette ki a tábornok. A teheráni külügyminisztérium később képmutatással vádolta Izraelt, és azt hangoztatta, hogy Szíriának joga van az önvédelemhez.

A szíriai kormányerők és az őket segítő orosz és iráni erők, valamint a Hezbollah tagadta, hogy megsértették az izraeli légteret. Az orosz külügyminisztérium szintén önmérsékletre szólította a feleket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI/Izraelinfo