Február 15-től Magyarországon is vetítik a Foxtrot című izraeli filmet

Izraeli film premierje lesz Budapesten a cirko-gejzír moziban! Foxtrot – Bemutató: Február 15. Az Izraelinfo Facebook oldalán jegyet is nyerhettek a vetítésre!

“Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatókkal enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Egy nap azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét…”

A film elnyerte az izraeli filmkritikusok díját és a velencei filmfesztiválon az Ezüst Oroszlánt (a zsűri nagydíját), ezen kívül további számos nemzetközi fesztivál résztvevője díjazottja is volt már.

A Foxtrot központi témája – az izraeli katonaság és a katonák, családjuk erkölcsi dilemmái, nehézségei – heves vitákat váltott ki Izraelben. Egyes kormánypárti politikusok még a film bojkottjára is felszólítottak, mert megítélésük szerint az negatív színben tünteti fel és ezért sérti az izraeli fegyveres erők – és ezért egyben Izrael országának jó hírnevét.

A Foxtrot-ot a napokban a Párizsi Izraeli Filmfesztivál nyitófilmjeként mutatják be – ezen azonban Izrael párizsi nagykövetsége Miri Regev kulturális miniszter kifejezett parancsára tüntetőleg nem lesz jelen, mivel a filmfesztivál szervezői nem tettek eleget annak a kérésének, hogy egy másik filmet válasszanak a fesztivál nyitófilmjeként. A minisztérium a fesztiválnak nyújtott anyagi hozzájárulást is meg akarta vonni „haragjában”, ezt azonban idén már lekésték, mivel azt már régebben átutalták a szervezőknek. A fesztivál egyik szervezője így nyilatkozott a Walla izraeli hírportálnak: „Megnéztem a filmet, és semmit politikai üzenetet nem találtam benne. Ez egy szimbolikus, metaforikus film.” – mondta Helen Schumann. „Nem kétséges, hogy a fesztivál történetében már vetítettünk sokkal vitathatóbb témájú izraeli filmeket, mint például a Libanoni keringő (Waltz with Bashir), és Izrael nem avatkozott bele.”

A filmről korábban itt írtunk ismertetőt és kritikát:

Foxtrot: görög sorstragédia Izraelből – Filmkritika

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.