Sharon Afek vezérőrnagy - fotó: IDF
Sharon Afek vezérőrnagy - fotó: IDF

A dandártábornok előléptetését Gadi Eizenkot vezérkari főnök ajánlására fogadta el Avigdor Liberman védelmi miniszter. Afek szolgálati ideje öt évre szól majd, ami további egy évvel meghosszabbítható.

„Amikor fiatal tiszt voltam, még más idők jártak, és attól tartottam, hogy homoszexualitásom hátrányomra lesz – mondta egy Maarivnak adott interjúban tavaly –, de örömömre a dolog nem keltett különösebb érdeklődést, és soha nem éreztem, hogy nemi irányultságom befolyásolná a velem kapcsolatos döntéseket.”

Az interjúban két olyan ügyről is beszélt, melyekkel 2015-ös kinevezése óta foglalkozott: Elor Azaria katona magatehetetlen palesztin terrorista megölése miatti bíróság elé állítása és elítélése, illetve Ofek Buchris vezérőrnagy tilos kapcsolatáért való elítélése. „Teljes mértékben meg vagyok győződve, hogy helyesen jártunk el az Azaria-ügyben, ezt bizonyítja az ellene hozott ítélet is” – mondta. „A hadseregből senki sem jött oda hozzám olyan kéréssel, hogy így és így próbáljam irányítani a dolgokat. Az összes döntést mindenféle külső hatás, vagy befolyásolni próbálás nélkül, teljesen függetlenül hoztam.” „Az emberek egy részének nehéz megemészteni azt, ha egy harcos bíróság elé kerül. Mikor a terrorista megpróbálta leszúrni a katonákat, megengedett, sőt szükséges lett volna lelőni, de nem 11 perccel később, miután már semlegesítve volt.”

A másik üggyel kapcsolatban azt mondta: „Az izraeli hadsereg és a vezérkari főnök üzenete egyértelmű: zéró tolerancia minden szexuális zaklatás esetén, függetlenül az elkövető rangjától és státuszától.”

Sokan üdvözölték a főügyész kinevezését, azt hangsúlyozva, hogy “bárcsak megérnénk azt a napot, amikor egy ilyen hír, vagy női vezérőrnagy kinevezése nem lenne hír. Az IDF az egész nemzet hadserege – nőké, férfiaké, vallásosoké, világiaké, heteróké és melegeké. Ez örömteli hír egy olyan időszakban, amely kevésbé pozitív folyamatokkal jellemezhető, beleértve a – különösen nőkkel szembeni – kirekesztést és a vallási erőszak terjedését.”

Több száz magányos izraeli katona töltheti az őszi nagyünnepeket meleg pároknál

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.