Avi Himi, az Ügyvédi Kamara elnöke a múlt szombati tömegtüntetés legfontosabb, legjobb hangú szónoka volt – természetesen David Grossman író mellett. Ezzel az Izraelt diktatúrává változtató jogi puccs elleni tiltakozás kiemelkedő vezetőjévé vált.

“Az életünk forog kockán: ha sikerül a puccsuk, az azt jelenti, hogy gyermekeink nem élhetnek majd ebben az országban, ezért kötelességemnek érzem, hogy mindent megtegyek ennek az őrületnek a megállításáért. Nincs más választásunk. Nincs sok időnk. A következő néhány hét olyan kritikus, mint a függetlenségi háború volt” – mondta az izraeli ügyvédi kamara marokkói származású elnöke a Haarec című lapnak adott interjújában.

“A demokrácia megőrzése ugyanolyan fontos, mint az ország határainak fenntartása. Még a fizikai határoknál is fontosabb, mert ez a szellemünket, a lelkünket jelenti. Ezt a harcot a külső ellenségek elleni háborúnkkal párhuzamosnak látom. Ezek belföldi ellenségek, és minden más ellenséghez képest is komolyak. Kész vagyok megfizetni ennek a harcnak az árát, mert ez eltörpül azon kötelességem mellett, hogy megakadályozzam ezt a puccsot” – hangoztatta szabadság és demokrácia szeretetét az izraeli jogász.

A lap azon kérdésére, hogy mit lehet tenni Netanjahu beindult gépezete ellen, a következőket felelte:

“Egy dolog világos: nem fogunk diktatúrában élni. Először is el kell mennünk a tüntetésekre az egész országban. Aztán fokozni kell az erőfeszítéseinket és le kell állítani a gazdaságot. Nem fogunk dolgozni, nem fogjuk iskolába küldeni a gyerekeket, mindannyian egyesülünk az utcán – gyerekek, nők, férfiak, idősek, mindenki, aki teheti – elzárjuk az utakat, mindannyian eljutunk a kneszethez. Egymillió ember fog jönni és kijelenteni, hogy a mi demokráciánkat nem lehet megsérteni” – mondta.

“Elvárom, hogy mindenki megértse, hogy ez a háború a legfontosabb az ország fennállásának 75 évében, ezért mindenkit felkérek a csatlakozásra” – hangsúlyozta Avi Himi.

“Az, akik azt állítja, hogy “reformra van szükség”, magyarázza el nekem, hogy a – Levin-Netanjahu által javasolt – reform hogyan fogja segíteni a polgárokat. Számomra fontos elmondani, hogy megvetéssel beszélnek Aharon Barak bíró alkotmányos forradalmáról. De hát az minden sérelmet szenvedett személynek jogot adott arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság elé álljon, és szembenézzen az állammal a Legfelsőbb Bíróságon. Van-e ennél igazságosabb és felvilágosultabb? Mi a baj ezzel, az isten szerelmére? Ez az igazságosság és egyenlőség egyetemes értékeinek lényege. Ő értünk csinált forradalmat, ők (Netanjahuék) viszont saját maguk érdekében hajtanak végre puccsot. A közvéleménynek meg kell értenie a két lépés közötti szakadékot” – magyarázta a lapnak.

“A szüleim arra tanítottak, hogy ne imádjunk politikust vagy rabbikat, mert az Istennel való kapcsolathoz nincs szükség közvetítőkre” – meséli gyermekkoráról. “Az egyszerű otthonban, ahol felnőttem, a szüleim tudták, hogy egy demokratikus és az egyenlőség eszményére alapult ország vagyunk, amely lehetővé teszi, hogy bárki, aki akar, sikeressé váljon. Pénzünk nem volt, de lehetőségünk volt megszerezni. Ennek köszönhetően a nyolc testvér mindegyike eljutott oda, ahová álmodtuk” – meséli a 64 éves ügyvéd gyermekkoráról, amikor szüleivel és hét testvérével élt, akik közül öt még az Izraelbe vándorlás előtt született. Szegény és iskolázatlan szüleinek baromfi- és halboltja volt az igazán periférikus Kirját Smonában, az ország északi határán. A család egy 54 négyzetméteres lakásban lakott, ráadásul együtt a nagymamával. 12 éves koráig egy ágyban aludt testvérével.

“Azt mondom keleti zsidó testvéreimnek: ha valaki átver téged, az a Likud. Mi közünk Jariv Levinhez? Tett valaha valami szociálisat az emberekért? Amikor a keleti diáklányok nem tanulhattak ultraortodox askenázi iskolákban, ki oldotta meg a problémát? A Sasz párt? Bibi? Nem. A Legfelsőbb Bíróság megoldotta a problémát!” – érzékelteti a Netanjahu-Levin puccsal szétverni szándékozott bíróság jelentőségét.

“Az egyenlőség értékét kell a legfontosabb értéknek tekintenünk hazánkban. Abból kell kiindulni, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, és emberszeretetre kell nevelni a gyermekeket. De az elmúlt években tanúi lehettünk a gyűlöletnek, az uszításnak, a megosztottságnak, amikor egyik ember a másik ellen harcol. Fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogyan jutottunk el idáig, és mindenekelőtt hogyan állíthatjuk ezt meg. Itt vagyok én, Avi Himi, hangosan és egyértelműen kimondom, hogy egy arab és egy zsidó egyforma, testvérek vagyunk. Egyenlőek vagyunk” – ismerteti a humanista értékeket, melyek vezérlik.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.